středa 18. listopadu 2020

10 špatných návyků v péči o rostliny

Domovy většiny z nás určitě zdobí všelijaké druhy pokojových rostlin. Staráme se o ně tak nějak obecně, zalijeme je, občas sebereme suchý nebo žlutý list. Sem tam i přihnojíme. Jenže každá rostlina je jiná, mnohdy pochází z odlišných podnebí či pásem a vyžaduje tedy i odlišnou péči. Kde jedna chce vyšší vlhkost, tam chce jiná zase pěkně sucho. A naše obecná péče se někdy nesetkává s pozitivní odpovědí ze strany našich pokojovek. Jaké špatné návyky si někteří nosíme, pokud jde o péči o naše zelené tvorečky?

 



1.     Stejné stanoviště

Když si přivezeme nějakou tu pěknou pokojovku domů, postavíme ji na (podle nás) ideální místo a máme vyhráno. Máme? Nemáme. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že stejně jako my lidé se někde cítíme lépe a někde hůře, stejné je to i s rostlinami. S tím rozdílem, že u nich nehrají roli pocity, ale možnost prosperovat. Růst. Vitálně. Je tedy potřeba změnit rostlině stanoviště. Ne pravidelně. Nejde tady o jakousi variabilitu. Jde ale o pozorování rostliny, jak se jí na námi vybraném místě daří. Jestliže si ji přivezeme z obchodu krásnou, zelenou, s krásným barevným vzorem na listech a pak najednou zjistíme, že o část listů přišla, barevný vzor se ztratil a dokonce nám listy hnědnou, něco je asi špatně. A jestliže dodržujeme zálivku a další faktory důležité pro její růst, na vině bude pravděpodobně právě stanoviště. Mluvím z vlastní zkušenosti, takhle jsem už stěhovala jednu Calatheu, africké fialky i gardénii. A momentálně oživuju stav Dracény, které se moc nelíbilo u lednice, zřejmě kvůli průvanu. Takže pokud se stav vaší rostliny zhorší, zkuste jí najít jiné místo a dejte jí měsíc čas. Uvidíte, že vám odpoví.

 

2.     Nadměrná zálivka

Dalším nešvarem v péči o rostliny je jejich přílišné zalévání. Ano, každá rostlina potřebuje vodu, ale není to předpoklad pro zdravý růst rostliny. Tím je světlo, a pokud jej rostlina nemá dostatek, navíc pokud je to rostlina, která zas tolik vody nepotřebuje protože to není nějaký tropický „suchoš“ a my ji zaléváme a zaléváme, může jí to ublížit. Takže než rostlinu zalijete, zkontrolujte, jestli je to vůbec nutné. Faktorem ovlivňujícím zálivku je právě světlo. A jelikož jej právě teď na podzim není mnoho, stejně tak ani rostliny nepotřebují příliš zalévat. Pokud je samozřejmě nemáte v blízkosti topného tělesa, takže je opravdu potřeba rostliny kontrolovat. Jak poznat, zda rostlina potřebuje vodu, najdete po kliknutí tady. Třeba můj tropický banánovník se na podzim neuvěřitelně zpomalí v růstu a z potřeby vody jednou za dva dny se najednou vyklube potřeba jednou za deset dnů.

 

3.     Rosení orchidejí

Já vím, já vím. Orchidej je rostlina z pásma, kde je neustále teplo a vlhko. Jenže právě tady nastává onen zádrhel. Když se podíváte na orchidej rostoucí ve volné přírodě, všimněte si, kam směřují její listy. Směrem dolů. Usilovně se držící nějakého kmene stromu její listy směřují právě přirozeně dolů. A jelikož u nás najdeme orchideje v květináčích, je jasné kde je problém. U nás jejich listy směřují nahoru. Pakliže je nutíme takto růst. Z čehož vyplývá, že jakákoliv jiná pozice listů než směrem dolů znamená zásah člověka. Takže pokud rosíme orchideje, vyvstává nám problém s odtokem vody. Z listů orchideje někde v pralese kapky vody stečou dolů. Jenže v listech orchidejí u nás se kapky vody drží, a to především v koruně (ve středu, ze kterého vyrůstají listy), což může zapříčinit hnilobu, napadení bakteriemi a další potíže. Takže jestli chceme zajisti orchidejím vyšší vlhkost, tak buďto postavte někde poblíž misku s vodou, nebo dejte více rostlin pěkně blízko sebe, aby mohly vytvořit jakési mikroklima, ve kterém se zvýší vlhkost. Ale neroste je. Ale samozřejmě jiné to bude, pokud necháváte orchidej růst směrem dolů. Čehož se dá snadno docílit, stačí vytáhnout tu dřevěnou nebo plastovou tyčku, která vězí zapíchnutá v květináči, přesadit ji, a ona se už dostane do svého přirozeného růstu. Pak ani rosení nevadí, jelikož kapky vody stečou dolů a nebudou se držet na listech. Navíc se ani nemají šanci dostat do koruny. Takto nechávám orchideje růst já a nejen že to vypadá krásně, ale také se jim daří. Ke koruně a ke kořenům se dostane více světla, což rostlina kvituje novými kořeny, listy a výhony s květy. Prostě se jí daří lépe. A ještě jedna věc. Neroste květy. Kapky vody po sobě zanechají ošklivé hnědé skvrny.

 

4.     Neodstraňování odkvetlých výhonů orchidejí

U orchidejí ještě chvíli zůstaneme. Určitě víte, že jakmile orchidej odkvete a květy opadají, zůstane po nich nevzhledný „pahýl“ (jak já říkám tomu výhonu). Toho se můžete buď zbavit jeho ustřižením, nebo jej necháte na pokoji. Obojí má svá pro a proti, takže úplně jednoduše, aby to bylo přijatelné pro obě strany. Pokud výhon žloutne nebo rezne, ustřihněte jej celý, ideálně co nejblíže listům. Z takového výhonu už nikdy nic nevykvete. Pokud nežloutne, neschne, ustřihněte jej taky, ale tak zhruba nad třetím očkem od spodní strany. Tam většinou „spí“ možné budoucí výhony nebo dokonce keiki. Ale nenechávejte výhon úplně bez povšimnutí. Rostlině ubírá energii, kterou může investovat do něčeho užitečnějšího, a také jí to ubírá na kráse.

 

5.      Příliš časté hnojení

„Hnojte jednou za měsíc.“

„Hnojte v létě.“

„Hnojte v období květu.“

 

Tyhle poučky můžeme najít u každé rostliny, jejíž péči někdy někdo popsal. Víte, hnojení je téma celkem kontroverzní, protože se nikdo pořádně nemůže shodnout, jestli hnojení k něčemu je nebo není. Já zaujímám stanovisko nehnojit (ostatně článek proč nehnojit, najdete po kliknutí tady), a rostliny mi prosperují a jsou krásné. Výživou pro rostliny totiž nejsou minerály v zemině, ale světlo, které má na svědomí všechny rostlinné pochody. Hnojivo pro rostliny je něco jako doplněk stravy pro člověka. Proto nehnojím. Je to dle mého názoru zbytečné. A rostliny mi kvetou, rostou, daří se jim. Ano, když si vzpomenou, tak některé jednou za rok přihnojím, ale to jsem naposledy udělala asi před třemi lety.

Takže pokud chcete hnojit, hnojte přiměřeně. Nemusíte se nutně držet návodu, kdy hnojit. Jednou za půl roku to bohatě stačí. Přílišným hnojením se totiž v zemině hromadí soli minerálů, kořeny se mohou spálit. Takže hnojte výjimečně, a občas propláchněte zeminu v květináči, ať se vyplaví všechny soli, které se v ní hnojením nahromadily.

 

6.     Nepřesazování

Každá rostlina potřebuje přesadit. Každá. A samozřejmě je to vždy z těchto důvodů:

-          Rostlina vyrostla a květináč jí nestačí

-          Zemina v květináči je stará a neplní správnou funkci

-          Rostlina je napadená škůdcem a je potřeba se škůdců zbavit a zajistit čistou zeminu

-          Rostlina je v našem domově nová a je potřeba se podívat, zda se něco nekalého neděje u kořenů

 

Přesazení se nevyhnete. Není nutné často, ale rostlina to občas potřebuje. Ano, někdy to umí být pěkně otravné, např. můj banánovník, který roste od jara do podzimu rychle, musí být přesazený minimálně dvakrát ročně.

A pokud máte nějaké dotazy týkající se přesazování, podívejte se i na tento článek


 

7.     Nezimování rostlin

Nezimují se jen rostliny venkovní. Pokud máte pokojovky, kterým se bude v zimě dařit spíše v chládku  a ne v teple vašeho domova, zazimujte je. Dejte je do chodby, do sklepa… Já taky zimuju pokojovky. Oleandr, pokojová růže, pouštní kaktus… Tyhle pokojovky každý podzim stěhuju do chladu. Je jim pak líp.

Každá rostlina samozřejmě potřebuje něco jiného. Takže nejlepší je si o ní něco zjistit, jaké nároky na péči má právě v době vegetačního klidu.

 

8.     Nečištění rostlin

Prach se usazuje všude, i na rostlinách. A neprospívá jim to, přístup světla k listům je trošku omezený, nevypadá to dobře, prach se stále drží v místnosti… Občas rostliny očistěte. Budou hezčí a vy budete mít v bytě lépe.

 

9.     Škůdci

Někteří pěstitelé mají představu o nesmrtelnosti jejich rostlin a s oblibou tvrdí: „Jé mě se škůdci netýkají, to tady nehrozí.“

Opak je však pravdou, někdy se prostě ani tomu nejspokojenějšímu pěstiteli škůdci nevyhnou. Moje rostliny odolávaly škůdcům pět let, pak přišel horší rok 2020 a najednou jsem měla na několika rostlinách svilušky. A někdy jsou potvůrky nezjistitelné, že je něco špatně si všimnete, až když rostlina začne víc strádat, a jakmile je to okem viditelné, je už téměř pozdě a jednat se musí začít ihned. Takže pozor na ně!

Tip: Můžete preventivně rostliny ošetřovat Neem olejem, který funguje jako přírodní fungicid a pesticid.  

 

10  Neprovzdušňování zeminy

Kořeny potřebují vzduch. A pokud občas zapomeneme zalít rostlinu, v jejíž zemině se nachází rašelina (a ta je přidávána do většiny substrátů pro rostliny), tak právě takový substrát má ve zvyku hrozně tvrdnout. A jakmile ztvrdne, stává se pro rostlinu nejen neužitečným, ale také zamezí přístupu vzduchu ke kořenům. Takže se občas pověnujte substrátu i z toho hlediska a trošku jej provzdušněte. Jak? Vezměte si špejli. A po kliknutí tady si o tom můžete něco přečíst.

 

0 komentářů:

Okomentovat