pondělí 9. prosince 2019

Jak zregenerovat přeschlou rostlinu?

Určitě jste se s tím někdy setkali. Byli jste delší dobu pryč a nezajistili jste vláhu pro svoje pokojovky, nebo jste zapomněli zalít delší dobu, a pak navštívíte květinu a substrát je tak suchý, že do něj ani nejde strčit prst. Co s tím? Čtěte dál.

Suchý substrát s příměsí rašeliny.



Mnoho lidí, kteří zjistí, že substrát je jak z betonu, udělají toto: honem pro vodu, nalijou do květinče tak půl litru vody a odcházejí s úlevou v duši, že ještě květinu stihli zachránit. A zatímco odcházejí se spokojeným pocitem, rostlina za jejich zády volá o pomoc a prosí je, aby se ještě vrátili. Proč?

Rostlina má své procesy vstřebávání vody. Skrze kořeny se voda dostává do listů a celé rostliny, kde vyplní rostlinné buňky (myslím že stomata se jim říká), ty se naplní jako nafukovací balonek vodou, a rostlina vypadá bytelněji, plněji. Když voda chybí, buňky se smrsknou jako právě ten balonek a listy se svěsí, zkroutí apod. Nalít vodu na vršek substrátu, který je totálně přeschlý není nejlepší nápad. Rostlině to neublíží, ale bude to pro ni šok. A to nemluvím o situaci, kdy je voda studená. Kořeny nejlépe vstřebávají vodu vlažnou, nebo spíše pokojové teploty.

A nejlepší variantou, jak dostat přeschlou rostlinu zpátky do normálního stavu, a ne za pomoci šoku, je nechat ji, aby si vzala sama tolik vody, kolik potřebuje. Vezměte květináč, položte jej do misky s vodou, nebo do vany, to už je jedno, a nechte jej tam stát tak dlouho, dokud nebude substrát viditelně i na dotek vlhký. To je moment, kdy si rostlina vzala tolik vody, kolik potřebovala, sama, pomalu, nenásilně. Je na místě zde zmínit, že ukazatelem vlhkosti nebude povrch substrátu, ale v hloubce asi tak na dva články prstu. Na povrchu bude většinou vždy sušší. Takže vodu ne shora, ale zespoda.

Obvykle tato procedura zabere zhruba dvě hodiny (podle velikosti rostliny). Uděláte prakticky totéž, co u orchidejí, které necháváte stát hodinku nebo dvě ve vodě. Rostliny si vezmou vody kolik potřebují a nestojí v ní. Když totiž nalijete, jak jsem zmiňovala výše, vodu do květináče, může se stát, že rostlina se "napije", ale dál bude stát ve vodě, která přebývá, což může započít hnilobné procesy u kořenů.

Proč je substrát tak tvrdý a neprostupný? No, problém hledejme u příměsi jménem rašelina. Její nepěknou vlastností je, že pokud uschne, ztvrdne. V ten moment přestává mít pro rostlinu jakýkoliv přínos a úplně nejlepším řešením by bylo rostlinu přesadit. A to především v případě, kdy rostlina "sedí" pouze v rašelině. To snad ani nikdo nedělá.

A nezapomeňte, že ke kvalitnímu využití vody rostlinou je zapotřebí světlo. Takže pokud večer obcházíte květiny a narazíte na suchou rostlinu, počkejte se zalitím na ráno. V noci, kdy není světlo, rostlina vodu nevyužije tak, jako ve dne. Čím více světla, tím více vody je zapotřebí. Stokrát omílaná písnička. :)

0 komentářů:

Okomentovat