čtvrtek 12. prosince 2019

Díky pane Poinsett!

Dnes máme dvanáctého prosince. A to je Den Vánoční hvězdy! V tomto období určitě máte doma vánoční hvězdu zdobící váš stůl. Víte, kde se vůbec vzala a proč se jmenuje právě Poinsettia? :)

Výsledek obrázku pro poinsettia
Foto: countryroamagazine

Joel Roberts Poinsett. Přinesl do světa Poinsetti, neboli vánoční hvězdu. Neobjevil ji, Aztékové ji v dávných dobách používali ke snižování horečky a její červené barvivo z květů také využívali. Poinsetta však její krása uchvátila natolik, že se ji pokusil namnožit. A podařilo se.

Joel se narodil v březnu roku 1779 v Charlestonu. Vystudoval v Connecticutu a v Evropě práva a medicínu, ale chtěl dělat něco jiného, tak začal hledat inspiraci všude po světě. Začal cestovat.

Byl první americkým agentem v Jižní Americe, působil ve Sněmovně reprezentantů v USA a též byl prvním americkým ministrem v Mexiku. A spoluzakladatelem Národního institutu pro podporu vědy a umění.

V době mezi srpnem 1822 a lednem 1823 byl poslán do Mexika jako zvláštní diplomat. Byl velmi zaneprázdněný muž, ani se neoženil (až v padesáti). Nebyl ničím zvláštní, krom svého obrovského přínosu světu v podobě Poinsettie. Když byl v roce 1825 jako velvyslanec v Mexiku, přivezl nebo poslal (není známo) řízky z této rostliny do svého panství v Jižní Karolíně a později je sdílel se svými přáteli. Jeden z nich, žijící v Pensylvánii je vzal roku 1829 na botanickou výstavu a rostlinu pojmenoval právě po Poinsettovi.

Vánoční hvězda je jednou z nejprodávanějších vánočních květin na světě. Pan Joel by byl určitě ohromen dnešními barvami a odrůdami.

Poinsettt zemřel dvanáctého prosince roku 1851 a na jeho počest se dvanáctý prosinec stal právě Dnem Vánoční hvězdy.

Poznámka: Foto jsem musela zvolit jiné než moje, moje Poinsettia se ještě nevybarvila do červené :)

0 komentářů:

Okomentovat