čtvrtek 19. prosince 2019

Pojem: Nepřímé světlo

Když si v zahradnictví nebo květinářství vyberete rostlinu, na jejím štítku bývá napsáno buďto dostatek slunečního svitu, nebo třeba stanoviště v polostínu, a nebo dvě slovíčka, která umí zamotat hlavu, a těmi jsou "nepřímé světlo". Co to je a jak jej rostlině zajistíme?



V zásadě máme dva pojmy pro rostlinu důležité: přímý sluneční svit a nepřímé světlo. Nic jiného pro rostlinu není. Žádný polostín apod. Rostlina vždy chtěla a bude chtít světlo. Díky němu je totiž živa, takže žádná jiná varianta není pro rostlinný život vhodná. I když máte rostlinu v pralese, kde je půl dne stín, tak stejně druhou polovinu dne dostane rostlina zase světlo. Pořád dokola to stejné. Světlo světlo světlo.

Je důležité upozornit na rozdíl mezi těmito pojmy, a já to vezmu stručně, protože je to úplně jednoduché:


  • Přímý sluneční svit: paprsky slunce dopadají přímo na rostlinu, mezi rostlinou a světelným zdrojem není žádná překážka (strom, závěsy, žaluzie apod.)
  • Nepřímé světlo: rostlina má dostatek světla, ale není "v kontaktu" se slunečními paprsky

Přímý sluneční svit nevydrží žádná rostlina po dlouho dobu. Když je rostlina "v kontaktu" se slunečními paprsky, tak rostlina slunce "vidí". Ale co má rostlina "vidět", když ji slunce může ublížit, ale potřebuje světlo? Odpověď je jednoduchá: oblohu. To, co vidíme my, když vzhlédneme směrem vzhůru. Když rostlina vidí oblohu, ale nevidí slunce, má dostatek nepřímého světla. 

A i když máte okna na jih nebo západ, kde může být slunce vidět většinu dne, nesmíte zapomenout, že každá rostlina má určitou dobu, po kterou vydrží na přímém slunci. Většinou to bývá kolem jedné až dvou hodin. A v dnešní době žaluzií, závěsů a dalších stinících pomocníků toto opravdu není problém.

Chceme-li rostlině zajistit dostatek světla bez slunečního svitu, je potřeba ji zařídit více výhledu na nebe. Kdo má střešní okna, má vyhráno. U nás v bytě, kde máme střešní okna, si rostliny lebedí a jsou překrásné. Výhled na oblohu mají přímo nad sebou, takže vypadají úžasně a prosperují. Kdo nemá střešní okna, postaví rostlinu co nejblíže k oknu. Ono je totiž rozdíl, když máte rostlinu na parapetu a když ji máte někde na polici pět kroků od okna. Čím blíže oknu, tím více světla. Na měření intenzity světla dokonce existují přístroje a nebo i mobilní aplikace, ale o nich zase jindy. 

Každá rostlina bude více prospívat, "vidí-li" více oblohy. Jen málo rostlin potřebuje přímý sluneční svit, když necháte rostlinu delší dobu na slunci, uvidíte, že se jí začnou kroutit listy, hnědnout, zkrátka, spálí se. Čili je nutné znát rozdíl mezi přímým a nepřímým světlem, obojí je totiž jiný druh světla.




Když máte rostlinu v nějakém rohu místnosti, bude vypadat a chovat se jinak, než když je na místě, kde má možnost vidět oblohu. 

0 komentářů:

Okomentovat