středa 13. listopadu 2019

Jak poznat, že rostlina potřebuje vodu?

Úskalí mnoha pěstitelů. Jak vlastně poznat, že rostlina chce zalít? Někteří potřebují přesný rozvrh zalévání, který ale rostlinám nepřináší nic užitečného, jelikož potřeba zálivky se odvíjí od intenzity světla, které rostlina má, zda není poblíž radiátoru apod.

Níže vám ukážu několik způsobů, jak zjistit nedostatek vody u vaší zeleně.


Sáhněte si

Ještě než vám povím, jak konkrétně tento způsob použít, poradím vám ještě toto. Běžte si pro pytel se substrátem pro své pokojovky. Máte? Skvělé. Teď si naberte z pytle substrát do dlaní a promněte jej v rukách. Cítíte jej? Je vzdušný. Ani mokrý. Ani suchý. Přesto není "zalitý". Přesně takto (pokud nebude přesušený) bude vypadat substrát v květináči, o kterého strčíte prst.

A teď k tomu osahávání květin.

Prostě přijďte ke květinám, a v každém z nich si osahejte substrát. Nejen na povrchu, ale strčte do něj prst, a budete vědět, zda není hlína suchá. Pamatujete, jak jste si promnuli v dlaních substrát, který máte schovaný v garáži nebo na zahradě? Máte pocit, že hlína v květináči je na tom stejně, nebo je dokonce sušší? Pak květinu zalijte.


Povrch substrátu, který vypadá suše, ještě nemusí potřebovat zálivku. Na povrchu se voda odpaří nejrychleji, proto bude vždy suchý. Je potřeba substrát prohrábnout. 



Na váhu!

Jde o skutečně kontroverzní, ale účinný způsob, jak zjistit, zda musíte květinu zalít. Když květinu se suchým substrátem postavíte na váhu, a následně ji na ni postavíte zalitou (myslím pořádně zalitou, kdy jste květináč pořádně prolili, voda se vsákla do substrátu až na dno a vytekla ven), uvidíte znatelný rozdíl. Nejde o metodu založenou na jejím dlouhodobém používání, ale jde rozhodně o zajímavý způsob.





Tady vidíte rozdíl ve váze poté, co byla květina zalitá. Rozdíl dělá sto gramů, a když je substrát hodně vyschlý, klidně to může být i 250! 



Listy

Nezalitá, suchá květina má listy svěšené dolů. Některé květiny své listy dokonce zkroutí do sebe. Pokud se vám rostlina uklání více, než je obvyklé, určitě potřebuje vodu. Ostatně ověřit si to můžete i osaháním substrátu.



Kořeny

Tady jde spíš o orchidejovou záležitost; u takových květin, které bývají epifyty a u kterých jsou kořeny viditelné. U orchidejí jde krásně poznat, jestli potřebují vodu. Pokud jsou zalité, kořeny mají krásnou, sytě zelenou barvu. Jakmile uplyne doba od pěti do sedmi dnů, kořeny změní svou barvu na šedou nebo stříbrnou, což je jasný ukazatel toho, že by bylo fajn rostlinu zalít.





Na horní fotce kořeny Phalaenopsis, která je dva dny po zalití. Kořeny jsou zelené. Na spodním obrázku jiná Phala, která je týden po zalití. Její kořeny jsou šedé, až do stříbrna. 

***

Nezapomeňte, voda není všechno! Rostlina také potřebuje světlo, aby vodu správně a v dostatečném množství využila. 

0 komentářů:

Okomentovat