pondělí 11. listopadu 2019

Jak provzdušnit substrát v domácích podmínkách?

Rostliny v přírodě žijí v symbióze s živočichy pod zemí. Různý hmyz a brouci provzdušňují půdu, ve které rostou, a mají tak dostatek vzduchu, který kořeny potřebují.

V domácích podmínkách se na takové provzdušňování často zapomíná. Rostlinu zasadíme do květináče, zasypeme substrátem a dál už jen zaléváme a staráme se, aby měla ty nejlepší podmínky k životu a růstu.

Ovšem kořeny jsou živé, rostou, jsou tím největším pomocníkem při vyživování rostlin. Právě ony tvoří sacharidy, kterými se rostlina živí. A tak i ony potřebují dostatek vzduchu. Proč?

Vzdušný substrát zajistí dvě věci.

Kyslík a možnost rychlého odtoku vody pryč.

Určitě se vám někdy stalo, že jste přesazovali nějakou rostlinu, zasypali ji hlínou a když jste ji zalili, a ne jednou, voda stála. A trvalo celou věčnost, než se voda vsákla do substrátu a následně odtekla pryč, např. do podmisky. Je to způsobeno právě tím, že hlína je velmi udusaná a není schopná vodu pořádně pojmout.

A to nemluvím o následném uhnívání kořenů, protože jsou v substrátu udusány a nemají dostatek vzduchu. A takové podmínky bez vzduchu, kde se drží voda déle než je třeba, ještě navíc v kombinaci např. s chladem, jsou ideální pro růst bakterie způsobující uhnívání kořenů.

Abychom takovému stavu předešli, měli bychom substrát provzdušnit. Neříkám, že je to potřeba dělat každý den. Ale občas neuškodí rostliny, které máte, obejít se špejlí v ruce.

Ano, takhle jednoduché to je. U každé rostliny se zastavíte, a špejli opatrně zapíchnete párkrát do substrátu. Třikrát, čtyřikrát v celém květináči. Voila, právě jste provzdušnili substrát. Kořeny mají více vzduchu, voda bude lépe prosakovat.

Není od věci toto občas udělat. Já osobně takhle se špejlí v ruce obejdu všechny květiny tak jednou za pár měsíců. Při přesazování to dělám automaticky.

Jde o jednoduchý způsob, jak dostat ke kořenům více vzduchu, a nebude vás to stát nic.

Jen buďte opatrní, nepíchejte do hlíny jako o život, ať kořeny nějak nepoškodíte.

Tak ať rosteme! :)

0 komentářů:

Okomentovat