pátek 8. listopadu 2019

Porozumějte rozdílu mezi zahradnictvím a vaší domácností

V zásadě existuje obrovský rozdíl mezi tím, odkud je naše rostlina, kterou jsme si přivezli domů, a jak se o ní staráme doma. A teď nemyslím původ rostliny. Její výskyt v přírodě, na druhé straně světa, v pralese nebo na poušti. Myslím úplně jiný původ.

Zahradnictví.

Napadlo vás někdy, jaké podmínky mají rostliny právě tam a jaký šok prodělají, když si je odvezete domů? Jakým změnám se musí přizpůsobit? Je to fascinující, jak jsou rostliny odolné! Podívejte se se mnou na takové rozdíly. Možná leccos pochopíte.








Jak to vypadá v zahradnictví?

• Světelné podmínky:
Ty mají rostliny v zahradnictví ideální. Haly, kde jsou rostliny pěstovány a následně prodávány zákazníkům, jsou vesměs prosklené. Když vzhlédnete nad sebe, uvidíte nebe. A o venkovní části zahradnictví se ani nezmiňuji. Rostliny tak mají možnost plnohodnotně a zdravě růst, rostou vzhůru, směrem za světlem. Světlo je obklopuje téměř ze všech stran.


• Voda:
Jak již víme, s dostatkem světla má rostlina také dost procesů fotosyntézy, s tím také roste spotřeba vody, využijí ji více a hlavně rychleji, takže "nesedí v mokru", neuhnívají jim kořeny a prospívají.
Když si rostlinu přinesete domů, sníží se jí množství světla, což znamená i méně procesů fotosyntézy, tedy i menší spotřebu vody. Za předpokladu, že na ni celoročně nejde horký vzduch od topení.


• Vzdušný substrát:
Vesměs je většina rostliny v substrátu s drenáží, voda se tedy v substrátu nedrží, má dostatek vzduchu, což svědčí kořenům. A zdravé kořeny znamenají správné množství živin pro rostlinu.
Rostliny ze zahradnictví tedy usilovně pracují na tvorbě sacharidů z fotosyntézy na svou výživu a také pořádně rostou. Mají-li takové dokonalé podmínky, tak žijou, nepřežívají.


A jak to vypadá s rostlinami doma?

• Světelné podmínky:
Jakmile si vybranou rostlinu přinesete domů, musí se přizpůsobit novým světelným podmínkám. Najednou má nad sebou strop, ze stran minimálně dvě zdi, a jediný zdroj světla, který má, je z toho kousku ve zdi jménem okno. Má k dispozici pouze 25% světla, kterého se jí dostalo v zahradnictví, a to je obrovský pokles! A rostlina tak většinou roste všelijak pokroucená, nebo minimálně je na jedné straně vytáhlejší, když se "táhne" za světlem. Samozřejmě takové světelné podmínky také vyžadují odlišnou péči doma. Jinou zálivku apod.


• Voda:
Světlo je hlavní ukazatel toho, jak rychle substrát vysychá, takže je nutné jej zkontrolovat, než rostlinu zalijeme. Nikdy slepě nesledujeme rozvrh zalévání a nikdy nepřebíráme péči, kterou měly v zahradnictví. Rostlina možná bude růst, ale hlavně bude přežívat. Protože nebude mít ty správné podmínky. 


• Hnojení:
Pokud rostlina dobře roste a prospívá, není potřeba ji hnojit. Hlavním zdrojem živin pro rostlinu jsou sacharidy ze světla, za něj žádná pořádná náhrada neexistuje. Ne vitamíny z hnojiv, ale světlo "krmí" rostliny. 


• Vzdušnost substrátu:
Někdy máme tendenci přesazovat květiny do okrasných květníků, které ale nejsou určeny k pěstování rostlin. Kořeny nemají dostatek vzduchu, drží se v nich voda, může docházet k uhnívání kořenů. A to i kdyby byly ve vrstvě drenáže. Je potřeba je zasadit do k tomu určených květináčů a ty teprve umístit do okrasných obalů.
Navíc v květináči nemáme žížaly ani brouky na provzdušnění, musíme si tedy pomoct jinak.

***

Rostliny mají v zahradnictví úplně odlišné podmínky, než které jim poskytujeme v našich domácnostech. S tím je třeba počítat, proto nebuďte překvapení, když ta nádherná rostlina, kterou jste si přivezli domů, dostane po pár dnech jinou tvář a nebude už tak překrásná.

0 komentářů:

Okomentovat