pondělí 29. dubna 2019

Hnojiva: proč nejsou důležitá a jaké jsou správné zásady hnojení rostlin

Velmi často mívám dojem, že pěstitelé rostlin nerozumí správnému používání hnojiv. V tomto článku bych ráda shrnula, jak funguje výživa rostlin, k čemu hnojivo vlastně je a jak jej správně používat.




Co je hnojivo?

Nejdříve vás musím požádat, abyste ihned vypustili z hlavy myšlenku, že hnojivo je výživou pro rostlinu. Stručně a jasně: hnojivo není ničím jiným, než vitaminovým doplňkem, stejně jako pro člověka existují doplňky ve formě tablet. Ačkoliv hnojivo není výživou, jsou tato dvě slova užívána společně. Což samozřejmě vyhovuje výrobcům. Pěstitelé díky nim přikládají hnojivům větší váhu, než si zaslouží. 

Musíme si uvědomit, že nemůžeme krmit naše rostliny. Není to možné. Rostliny si tvoří vlastní výživu (rozumějte - "jídlo") skrze proces fotosyntézy, ke které potřebují vodu, světlo a oxid uhličitý. Takže jestli chcete zjistit, co rostliny přesně "jedí", je to právě světlo. Světlomilná rostlina umístěná na stinném místě bude doslova hladovět, protože nebude mít dostatek světla "k jídlu". 

K tomu, aby rostlina prospívala a dobře rostla, potřebuje 16 esenciálních minerálních látek. Těchto 16 látek je totožných pro každou rostlinu. Pokud má rostlina nedostatek jednoho z těchto šestnácti prvků, může začít strádat. Čímž nemyslím, že by hned měla uhynout, ale nebude prospívat na sto procent. 

Většina z těchto základních prvků je obsažena v půdě (substrátu). Někdy se ovšem může stát, že nějaký z prvků není v substrátu obsažen, a tady přichází na řadu hnojivo. Hnojivo je substancí, která má rostlině dodat jednu či více chybějících minerálních látek. 


Co hnojivo umí?

Výše jsem uvedla, že každá jedna rostlina potřebuje ke kvalitnímu růstu 16 základních látek. Třemi z nich jsou uhlík, vodík a kyslík, které rostlina získává z vody a oxidu uhličitého. Tyto tři látky jsou rostlině dostupné vždy, pokud je v aspoň částečně vyhovujících podmínkách. Vždy budou mít aspoň trochu vody a oxid uhličitý mají k dispozici vždy. Ostatních 13 látek rostlina vstřebává z půdy skrze kořeny. 

Těchto 13 látek je rozdělených do tří skupin dle relativního množství, které rostlina využívá. 

  1. Mikronutrienty (či stopové prvky) se používají ve velmi malých množstvích a zahrnují bor, měď, molybden, mangan, zinek, chlor a železo. Nedostatek těchto minerálů je běžný.
  2. Sekundární živiny - vápník, hořčík a síra se používají ve větších množstvích. Kyselé půdy s nízkým pH mívají často nedostatek vápníku. Ke zvýšení pH a přidání vápníku do půdy se používá vápno. Když má půda nedostatek železa, používá se dolomitické vápno (též vápenatohořečnaté).
  3. Mezi makronutrienty se řadí dusík, fosfor a draslík, a patří mezi primární prvky. I když nejsou pro rostliny důležitější, než jakýkoliv jiný prvek získaný z půdy, tyto živiny se používají v největších množstvích, zřejmě tedy bývají v největším nedostatku. Výsledkem je, že se právě na tyto látky pěstitelé (i výrobci hnojiv) zaměřují. Dusík, fosfor a draslík v tomto pořadí jsou reprezentovány třemi čísly na etiketě hnojiva, která udává procento těchto živin obsažených v hnojivu. Zkuste se podívat na své hnojivo pro pokojové rostliny. Jaké látky tam najdete?
Čili, hnojivo používáme k zajištění dostatečného množství esenciálních minerálů. Tři látky, které jsou nejdůležitější (dusík, fosfor, draslík), najdete v naprosté většině hnojiv. 


Výběr hnojiva

Nepotřebujete samostatné hnojivo pro každou rostlinu, kterou doma máte. I když v zahradnictví najdete mnoho značek, typů, na kaktusy, na bonsaje, na pokojové rostliny, na petůnie, na šeříky a já nevím co všechno, všechny mají jedno společné. Obsahují ty nejdůležitější minerály, které využívají všechny rostliny bez ohledu na druh a způsob pěstování. Není to totéž, jako když nakupujete vitaminové doplňky pro sebe, kočku nebo pro papouška. 

Při výběru hnojiva je důležité znát úroveň základních prvků v půdě. Poté si můžete vybrat hnojivo, které zdůrazňuje nedostatečné prvky a obsahuje méně těch, které jsou přítomné v dostatečném množství. Což ale žádné kvalitní hnojivo nedokáže, protože nikdy nebudete znát přesnou úroveň stopových prvků v půdě. Takže výrobci do hnojiva dají vždy minimální nutné množství. ;) A vzhledem k tomu, že naprostá většina hnojiv obsahuje tři základní makronutrienty, ani není nutné se zaměřovat na minerální složení půdy (pokud tedy nechcete investovat do odborných rozborů vaší půdy, což zřejmě nechcete).

Pro sbírku pokojových rostlin v květináčích stačí koupit tekuté hnojivo obsahující podobné množství dusíku, fosforu a draslíku a nechat rostliny, ať si vezmou, kolik potřebují. 

Samozřejmě je nutné si také vybrat formu hnojiva. Kapalné hnojivo se hodí pro rostliny pěstované v nádobách a též je vhodné jako startovací hnojivo pro nově vysazené rostlinky. Minerály obsažené v hnojivu jsou rostlině dostupné bezprostředně ihned. 

Pomalu uvolňovaná hnojiva jsou vhodná pro rostliny s dlouhým vegetačním obdobím. Také pro rostliny pěstované v nádobách. 

Granulovaná hnojiva se používají ke hnojení trávníků a záhonů. Jsou méně nákladná, je ale nutné je používat opatrně, abyste předešli poškození rostlin. 

Organická hnojiva jsou nejlepší volbou. Mají nízkou pravděpodobnost, že rostlinu spálí a minerální látky dodávají rostlině pomalu. 


Jak hnojím já?

Odpověď mám snadnou. Já téměř nehnojím. Své pokojové rostliny jsem nikdy pravidelně nehnojila. Zajistila jsem jim podmínky pro fotosyntézu, takže se "krmí" samy. A nikdy jsem nebyla příznivcem nárazového hnojení. Když si vzpomenu, mám připravenou láhev s vodou, do které jsem kápla kapku nebo dvě hnojiva pro pokojové rostliny a tímto je zalévám. "Minidávku" minerálů tak dostávají pravidelně a prospívají výborně. 


Jaká hnojiva u mě najdete?

Sice vesměs všechna hnojiva obsahují ty stejné minerály, ale u některých specifických rostlin bývají ve větším množství. U hnojiv pro pokojové rostliny najdete dusík, fosfor a draslík v nižším množství, než v hnojivu pro orchideje. U hnojiva pro bonsaje zase najdete draslík v ještě vyšším množství, než v jiných typech hnojiv. Pěstuji pokojovky, orchideje, bonsaj, a jediný, kdo dostává speciální hnojivo, je bonsaj. (A to ještě tehdy, když si vzpomenu.) Kaktusy ani nehnojím, a když už se někdy stane, tak hnojivem pro pokojovky. Co se značky a formy týká, ve skříni mám kapalná hnojiva značek Agro a Kapka. 


Ano, je skvělé mít doma sbírku všech možných hnojiv, která najdete, ale dle mého názoru jde o zbytečnou investici. Protože vesměs si nakoupíte tucet hnojiv, která jsou téměř stejná. Stačí mít hnojivo pro pokojovky, možná ještě na ty orchideje, a jinak není nutné nic. Ale samozřejmě je nutné, abych zmínila jednu důležitou věc: ať už hnojiva doma máte nebo ne, rostlině neublížíte ani hnojením, ani nehnojením. :)


Ukázka na závěr

Níže vidíte fotografie mých hnojiv. Jedná se o (shora): Hnojivo pro pokojové rostliny, hnojivo na bonsaje a hnojivo na kaktusy a sukulenty. Na každé fotografii najdete chemické složení daného hnojiva. Všude najdete dusík, draslík a fosfor (zeleně podržené). Látky, které jsme si uvedli jako makronutrienty, nejdůležitější látky pro rostlinu, které výrobci hnojiv přidávají do svých výrobků. 







0 komentářů:

Okomentovat