sobota 13. dubna 2019

Pocení rostlin

Víte, že se rostliny potí? A to i ty, které máte doma třeba v obýváku? Někdo říká, že při nadbytku vody rostliny spíš slzí, já tvrdím, že rostliny se jednoduše potí. Jde o velmi významný jev u rostlin, tak si pojďte přečíst článek, ať taky vidíte, jak zajímavé to je! :O :)



Člověk se potí. Udržuje tím tělesnou teplotu, zbavuje se ne zrovna prospěšných látek. U rostlin se děje to stejné, jediný rozdíl je v důvodu.

Pocení a gutace 

Když vylezete ráno ven, spatříte na trávě a dalších rostlinách kapky vody. Znáte je pod termínem "ranní rosa". Pro ono pocení existuje termín, který se nazývá gutace. Jde o proces, kterým rostliny vylučují vodu ve formě kapek, které ulpívají na špičkách listů. Děje se tak, když rostlina dostává víc vody než potřebuje, vyloučí ji tedy skrze listy. 

Když se vrátím zpátky k pojmu ranní rosa, tak rosu vidíme ráno právě proto, že v tuto denní dobu je vzduch prosycen vodními parami. Navíc se takto rostliny chladí v případě vyšších teplot. 

Proces pocení je důležitý kvůli transportu vody od spodních do nejsvrchnějších částí rostlin a jak už jsem zmínila, i k ochlazení rostliny v případě vyšších teplot. 

Při gutaci se voda dostává ven skrze vodivá pletiva zvaná hydratody. V cévách hydratod vzniká přetlak, který vytlačí vodu ven → hydrostatický tlak pohání transpirační proud v rostlině pro přenos rozpuštěných minerálů od kořenů směrem nahoru. Takže ve vodě vyloučené rostlinami se mohou nacházet i rozpuštěné minerály.

Potící se banánovník v naší koupelně.

Pocení pokojových rostlin

Stejně jako venku, se rostliny potí i v interiéru, mají-li přebytek vody a ještě jsou ve vlhkém prostředí. U mě se např. nejvíce potí banánovník. Často jej rosím, má pravidelnou zálivku a ještě žije ve vlhkém prostředí koupelny, takže se potí docela často. Takto lze pracovat i se zálivkou. Pokud vidím na banánovníku kapky na špičkách listů, je mi jasné, že má vody více, než potřebuje. Rostlinám toto pocení nijak neuškodí, spíš pod nimi budete mít vodu.


Jestliže uvidíte na špičkách listů svých rostlin kapky vody, nemějte strach, jde o normální jev. :)

0 komentářů:

Okomentovat