čtvrtek 7. listopadu 2019

Vánoční kaktus? Všechno, co potřebujete vědět!

Schlumbergera. Epifytický druh sukulentů, respektive kaktusů. Existuje několik druhů, přičemž většina z nich se od sebe liší tvarem listu a také dobou kvetení.

Všichni známé vánoční kaktus, který kvete právě v období Vánoc, dále velikonoční kaktus a méně známý, pro Američany zvaný "Thanksgiving Cactus" (Truncata), který kvete během listopadu, v období kolem  Dne Díkůvzdání. Proto se také tolik lidí diví, včetně mě zpočátku, že mi kaktus vykvetl již během listopadu. Odpověď je jednoduchá.


Když lidé začali kolem roku 1840 objevovat krásy Brazílie, našli několik druhů epifytických kaktusů. Některý kvetl na jaře, jiný až během prosince. Jednoho člověka takhle napadlo zkřížit druh kvetoucí na jaře a druh kvetoucí v zimě, a najednou jim vznikl kaktus, který kvetl na podzim.

Také se všechny druhy těchto kaktusů liší tvarem svých stonků. Schlumbergera nemá listy, jak se může na první pohled zdát, ale jde o několik stonků srostlých k sobě, na jejichž konci pravidelně vykvétají květy.

Ať už vlastníte kaktus kvetoucí na Vánoce nebo v listopadu, potřebují stále stejnou péči a možná i pár triků, aby kvetly. Nicméně jde o rostlinu velmi nenáročnou a překrásnou na pohled. Každý rok na jaře jej množím, jako malá rostlinka vypadá roztomile a mám v plánu jej také roubovat do jiných druhů kaktusů, a moc se na to těším! :)

Jak se tedy o takový kaktus starat? A co když nekvete? Stačí dodržet pár zásad.

Za prvé: Nesmíte zapomenout, že jde stále o kaktus. Tedy že nepotřebuje tak často zalévat, jako běžné pokojové rostliny. Kaktus stačí zalévat jednou týdně, a občasné proschnutí substrátu mu vůbec vadit nebude.

Za druhé: Má rád světlo, ale jako většina rostlin nesnese přímý sluneční svit, který by mu ublížil. Přece jen jde o rostlinu, která roste v pralese, kde žije ve stínu stromů. Já mám své kaktusy na východním a jihovýchodním okně, na kterém dostane dávku přímého slunce jen na hodinu, a to pouze během dopoledne, kdy slunce nemá takovou sílu.

Za třetí: Rosím jej každý den. Miluje vzdušnou vlhkost, takže ať už jej budete rosit nebo jej postavíte do misky s vodou a oblázky, má rád vzdušnou vlhkost. Ostatně ta je také klíčová pro nasazení poupat. Stejně jako nižší pokojová teplota.

Známé její kaktus jeden rok nechtěl vykvést. Zjistila jsem, že na něj jde horký vzduch od topení, a zároveň byl drobátko přelitý. Poradila jsem jí tedy omezit zálivku. Kaktus jsme nechaly bez vody, aby substrát pořádně proschnul, poté jsme zařadily rosení a zálivku jsme omezily na jednu týdně. Kaktus se vzpamatoval. Následující rok jsme jej zhruba čtyři týdny před vánoci přestaly zalévat úplně. Snížily jsme mu teplotu v pokoji, na zhruba osmnáct až dvacet stupňů, občas jsme jej orosily, a krásně nasadil poupata.

Existuje tvrzení, že vánoční kaktus je citlivý na změnu polohy, která by mohla způsobit opadání poupat. Proto se kaktus nesmí otáčet jiným směrem apod. Dovolte mi uvést toto na pravou míru. Nejde o polohu jako takovou, ale o stanoviště. Jestliže kaktus, který rok rostl na jednom stanovišti a najednou jej přemístíte (ne otočíte) někam jinam, šok ze změny teploty, intenzity světla a dalších faktorů způsobí, že opadají poupata. To je také logickým procesem u většiny rostlin. Šok ze změn prostředí znamená, že se rostlina zbaví všeho "zbytečného", aby mohla přežít.

Někdy opravdu stačí nechat kaktus téměř v žalostných podmínkách, v chladu, bez vody. To mu nejvíce prospěje a bude krásně kvést.

Jednou za dva roky jej přesadím, jednou za pár měsíců přihnojím hnojivem na kaktusy. Mimo zimu, to kaktus nehnojím. A je nádherný, zdravý a prospívá! :)

Poupata budou za chvíli otevřená! :)

Tady se klube poupě, v počátku.


Na kaktusu jsou ty části "listů", které uchovávají vodu, tlustší.


0 komentářů:

Okomentovat