pondělí 1. dubna 2019

Jak na spokojený banánovník

Banánovník je krásná rostlina. Jeho velké, zelené listy rychle přibývají a téměř každý týden vyroste na rostlině nový list. V bytových podmínkách se pěstuje většinou zakrslý banánovník s názvem "Dwarf Cavendish" a když se mu dopřává správné péče, zkrášlí každý pokoj. Nebo koupelnu, jako je tomu v mém případě. :)

Jak se o něj tedy starat, aby byl spokojený a dělal nám radost?






Zima

Jak je obecně známo, čím chladněji, tím méně vody rostlina potřebuje. Je ovšem na místě se zde zmínit, že banánovník je rostlina tropická, proto ani nepřemýšlejte nad tím, že byste jej dali do chladné místnosti "přezimovat". Na jaře byste spatřili akorát tak smutnou, povadlou rostlinu bez života. Nechte rostlinu v blízkosti topení, zalévejte pravidelně, jelikož rostlina spotřebuje hodně vody i skrze listy. Jak to poznat? Buď strčíte do substrátu prst, abyste vyzkoušeli, zda je substrát suchý, nebo do něj zapíchněte špejli. Ulpívá-li na ni zemina, není potřeba zalévat. V opačném případě rostlinu zalijte. A jelikož má velké listy, které spotřebují hodně vody, věnujte se též občas jejich rosení. Banánovník je spokojený v teplu a vlhku a má rád prohřátý substrát, takže blízkost topení a správná zálivka jsou pro něj ideální.



Jaro

Banánovník roste rychle, každý týden až 10 dní se objeví nový list. Stále máte banánovník doma, takže jej pravidelně zalévejte a roste listy. Čím více listů se tvoří, tím blíže přijde odumírání listů spodních. Nejdříve žloutnou a poté zvadnou a odumřou. Nelekejte se, že jde o přelití, rostlina má svůj cyklus, je nutné, aby jedna část odumřela, aby mohly být živiny dodávány části další. Nezapomeňte tedy takový odumřelý list odstranit. Pokud chcete hnojit, hnojte jednou týdně hnojivem pro zelené pokojové rostliny. Pokud máte mladou rostlinu, přesaďte ji do většího květináče. Nezapomeňte ji zajistit dostatek světla.

Mladý výhon banánovníku.
Mladý výhon: Každá rostlina vytvoří mladý výhonek, který lze odlomit a pěstovat dál. A jde o pěkného nezmara, protože místo po odlomení či odříznutí začne obrůstat znovu. Mladý výhon také klidně odstřihujte, ať rostlinu neoslabuje, ovšem není to nutné, toto se dělá spíš v případě, že se rostlina chystá plodit a potřebuje maximální množství živin dostat do plodů.


Léto

Venku je převážně teplo, ne-li horko, slunce je na obloze většinu dne. Klidně rostlinu dejte ven, ovšem pozor na přímé slunce. Můj banánovník na přímém slunci vydržel, ale jen s velmi častou zálivkou a rosením listů min. 2x denně. Není nutné banánovník letnit, ale ani mu to neuškodí. Stále odstraňujte odumřelé listy, případně i mladý výhon. V srpnu rostlinu klidně přesaďte (za předpokladu, že ji nemáte v dostatečně velkém květináči, který ji stále stačí), roste opravdu rychle. Chcete-li, 1x týdně ji přihnojte.

Spodní list již začíná žloutnout. Za nějakou dobu
bude nutné jej odstranit.

Podzim

Dokud teploty neklesnou pod 15 stupňů a banánovník máte venku, nechte jej klidně na čerstvém vzduchu. Ovšem v říjnu již bude dobré jej přestěhovat dovnitř, kde se s příchodem listopadu začíná topit, což má banánovník docela rád. Opět zajistěte dostatek světla, pravidelně zalévejte a roste listy.



Tipy na závěr:

  • Banánovník potřebuje dost vody, ovšem dávejte pozor na přelití. Nenechte rostlinu stát ve vodě.
  • Než rostlina začne kvést a následně plodit, musí vytvořit nejméně 50 listů.
  • Na tvorbu plodů a květu vyžaduje přísné dodržení podmínek jako je stejné stanoviště, stálá teplota, vlhkost a velký přísun živin v podobě hnojiva.
  • Když si zblízka prohlédnete listy banánovníku, zjistíte, že vesměs všechny mají hnědé špičky. Ne, není to známkou špatné péče, ale přirozeného vývoje rostliny. Banánovník má listy s velkou plochou, které spotřebují mnoho vody a živin, takže je přirozené, že špičky budou nahnědlé.
  • Se substrátem si starosti nedělejte, vyhovuje mu jakýkoliv substrát pro pokojové rostliny.
  • Jde o tropickou rostlinu, takže výhled na jih bude ideální. 


Ať vám váš banánovník dělá radost! :)


0 komentářů:

Okomentovat