úterý 4. února 2020

BASICS 101: Drenáž a vzdušnost substrátu

Jako majitelé pokojových rostlin je zřejmě máte rádi a chcete jim dát tu nejlepší možnou péči, aby vám dělaly radost a prospívaly. Ovšem příroda je zajímavá tím, že si mnohdy vystačí s málem, což my lidé nejsme schopní, nebo možná ochotní pochopit. A proto neustále přeléváme svoje orchideje, zbytečně zaléváme kaktusy v zimě, nebo cpeme štěrk či keramzit na dno našich květináčů.

Dnes vám vysvětlím, jak se to má vlastně s drenáží.






Co je vůbec drenáž? Jde o různé metody provzdušnění, odlehčení substrátu. Kořeny také potřebují vzduch, a hlavně nesmí být přemokřené, aby správně odváděly práci, kterou mají odvádět. Proto se na provzdušnění a lepší odtok vody používají všelijaké metody, především pak vyplňování dna květináčů různými materiály. Ale je to vůbec potřeba?

Jednoduše. Je i není. Záleží na způsobu.

Když zasazujete nebo přesazujete rostlinu, možná máte ve zvyku na dno květináče nasypat nějaký štěrk, kamínky nebo keramzit, na to dát vrstvu substrátu, a do něj umístit rostlinu. To je ten špatný způsob.

Proč?

Když nalijete vodu do takového květináče, očekáváte, že voda rychle proteče ven a rostlina tak nebude trpět zátěží v podobě velkého množství vody. Není tomu tak. Voda odteče dnem květináče tehdy, je-li naprosto a úplně nasáklý materiál, který v něm je. Jenže i takový keramzit má schopnost pořádně nasáknout vodou, takže ve finále květinu přelijete větším množstvím vody, než kdybyste v květináči měli pouze substrát. Takže substrát těsně nad drenážním materiálem je úplně nasáklý a vlastně nikdy pořádně nevyschne. Což je opakem toho, co chceme, tedy vzdušný substrát s kvalitním odvodem vody.

Jenže dva materiály různé velikosti špatně spolupracují, pokud jde o vodu. Skrze štěrk či kameny se voda dokonce dostává ještě hůř. Takže oddělit dva různé materiály není dobrý způsob, rostlině velmi uškodí. Z jemného substrátu do hrubého keramzitu nebo kamenů se voda dostane špatně.

A nesmíme ani zapomenout na to, že drenáž na dně květináče především zmenší květináč. Rostlina "sedí" v menším prostoru, než bez drenáže.

Správným způsobem je, smíchat dva materiály dohromady. Když smícháte substrát s keramzitem, kokosovými chipsy, polystyrenem apod., získáte vzdušný substrát, kterým bude voda odtékat tak, jak má. Nic nikde vodu nezadržuje, větší kousky materiálu v substrátu zajistí přívod vzduchu a rostlina není přelitá. Jedině takto drenáž opravdu pomůže.

Ale hlavně, nejdůležitější je, aby byl v květináči vůbec nějaký drenážní otvor. Jestliže nemá voda kam odtékat, jsou vám kdejaké rady o míchání substrátu s kameny k ničemu. Rostlina vám uhnije.

Takže drenáž je ve své podstatě velice jednoduchá. Jaká jsou základní pravidla?

• Nikdy neoddělujte dva materiály. Čili ne dno vyplnit nějakou drenážní hmotou, a na ni nasypat substrát.
• Drenážní materiál a substrát vždy smíchejte. Nemusí to být půl na půl, nehledejte v tom nic složitého. Pár kousků materiálu v substrátu bohatě stačí.
• Nechcete-li používat drenážní materiál, vezměte si do ruky špejli. 
• Květináč musí mít vždy drenážní otvor. Jste-li trochu zruční, můžete si jej vyvrtat sami, pokud takový květináč máte.
• Kousky květináčů jsou na drenáž naprosto nevhodné, pokud nejsou střepiny oblé, můžou ucpat drenážní otvor.


Pokud si nejste jistí, vraťte se k základům. K obyčejnému květináči s otvorem a podmiskou. Není co řešit.

0 komentářů:

Okomentovat