pondělí 3. února 2020

Odkvetlá bromélie že může znovu kvést?!

Bromélie jsou krásnými květinami, se kterými je třeba mít trpělivost. Ještě větší, než s orchidejemi. Protože než vám vykvete jednou bromélie, do té doby vám třikrát stihnout rozkvést a shodit květy orchideje.

V zahradnictví nebo květinářství zaujme hned na první pohled. Zelená růžice, z jejíhož středu kouká krásný, barevný květ. Přinesete si ji domů, kde vám dělá radost takové dva, možná tři měsíce, a pak najednou zjistíte, že květ usychá a vůbec celá rostlina je nějaká chcíplá...

Už jste někdy bromélii v takovém stavu vyhodili?

Pokud ano, tak jste nemuseli. Mohla vám dělat radost dál, a ještě dvojnásob!




Bromélie jsou epifytní rostliny, stejně jako orchideje nebo kaktusy Schlumbergera. V péči potřebují to stejné, jako každá jiná rostlina, dostatek světla, přiměřenou zálivku a trpělivost. Jediné, co je možná trošku odlišné od jiných květin je to, že je dobré velmi opatrně zalévat do středu růžice. Já své bromélie zalévám normálně do květináče, a vodu do růžice jim dodávám za pomoci rosení.

Co se stanoviště týká, potřebují opravdu dost světla, takže jižní okno je ideální. Mám dvě bromélie, jedna je na jižním a druhá na východním okně a rozdíly jsou velmi zřetelné.

Bromélie jsou známé tím, že kvetou pouze jednou za život a poté uhynou. Ovšem není třeba se stresovat. Jakmile vám bromélie odkvete, stačí odstranit mrtvý květ a dál se o rostlinu starat. Za krátkou dobu totiž najdete po stranách květiny mladé rostliny, které můžete oddělit a pěstovat samostatně. Takhle si můžete vypěstovat celý rod z jedné mateřské rostliny! :)

Já z mateřské rostliny pěstuji právě ty dvě bromélie, které mám doma. Vzhledem k tomu, že kvetou až po dvou a více letech, si na květy ještě počkám, ale doufám, že příští rok se už květů dočkám. :)

0 komentářů:

Okomentovat