pátek 31. ledna 2020

Proč kořeny uhnívají?

Ve světě rostlin není zásadní to, co se děje "nad zemí". Hlavní je to, co se děje "pod povrchem". Kořeny jsou nejdůležitějším orgánem rostlin. Zajišťují výživu, pevné usazení v půdě, růst. Ani si mnohdy neuvědomujeme, že rostlině ubližujeme, ačkoliv na pohled vypadá docela zdravě.

Proč vlastně kořeny uhnívají? Co to způsobuje?

Možná si řeknete jednoduše, jako každý z nás: "Kořeny hnijou tehdy, když mají příliš mnoho vody." Jinými slovy, když je rostlina přelitá.

A víte co? Není tomu tak. Lidé stále nemají dostatečné znalosti a porozumění tomu, jak rostliny vůbec žijí, což nás uvádí v přesvědčení, že zálivka je vždy nejdůležitější.




Skutečným problém uhnívání kořenů není přemokřená půda, nadbytek vody nebo stání ve vodě.

Ale přemokřená půda v kombinaci s nedostatkem světla a nízkou teplotou.

Určitě jste si všimli, že v létě dokáže rostlina pojmout velké množství vody, které v zimě není schopná využít. Proč? Protože v létě je mnohem více světla a také tepleji. A samozřejmě jak už bylo řečeno tolikrát, čím více světla na rostlinu dopadá, tím rychleji využívá vodu.

Stále ale nevíme, co přesně způsobuje uhnívání kořenů. Jen studené počasí s minimem světla a nadbytkem vody samotné uhnívání nezpůsobí. Stejně jako my jen tak neonemocníme jen kvůli tomu, že se ochladilo.

Dostatek světla je vždy prevencí před hnilobou kořenů. 

Vše má na svědomí bakterie rodu Phytophtora. Tahle bakterie prospívá ve vlhkém substrátu s minimem kyslíku a chladnější teplotou. Napadá slabé kořeny, které mají málo živin (čímž oslabují i celou rostlinu) a je spouštěčem hnilobného procesu. Proto se nemá zalévat, když je chladno a málo světla. Rostlina takto hladoví. A Phytophtoře se v tomto prostředí daří výborně. A co je nutné rostlině dát, když hladoví? Světlo. Vždycky a jenom světlo.

Vzdušnosti dosáhneme v substrátu tím, že jej smícháme např. s perlitem nebo polystyrenem anebo stačí substrát občas propíchnout špejlí. V přírodě vzdušnost zajišťuje lezoucí hmyz, u pokojových rostlin je třeba si pomoct jinak.

Nezapomeňte, když zalijete hladovějící rostlinu, "nenakrmíte ji", substrát bude stále mokrý, a rostlině bude stále hůř. Stačí přesunout rostlinu na co největší zdroj světla a kořeny začnou sílit. Když na světle květinu zalijeme, kořeny si vodu vezmou k vytvoření cukru pro svou výživu.

Já momentálně "krmím" Šplhavce, který byl u mých příbuzných na stěně, kam dopadalo málo světla, a byl neustále přelitý. A také to bylo vidět, substrát již začal i plesnivět. Takže rostlinu stačilo přesadit do suchého substrátu, postavit ji na světlo a den po přesazení zalít. A vzchopí se.

0 komentářů:

Okomentovat