sobota 18. ledna 2020

6 kroků ke spokojeným NOVÝM rostlinám

Přemýšleli jste někdy o tom, že byste se květině věnovali poté, co si ji přinesete ze zahradnictví nebo z květinářství? Nejen nový křeček nebo papoušek, i květina, světe div se, potřebuje něco, čemu se říká aklimatizace a taky kontrolu, zda je všechno v pořádku.

Níže uvedené kroky praktikuji já, a možná v nich taky najdete inspiraci. :)




Surfujte


Sedněte si k internetu a hledejte. Víte, co je to za rostlinu? Jaké má nárok na světlo? Vodu? Přesazování? Kvete? Potřebuje zimovat? Zjistěte si o dané květině co nejvíce.

Karanténa

I přes mnohdy kvalitní péči v zahradnictví si můžete domů přinést nežádoucí škůdce, které nechcete mít na ostatních rostlinách u vás doma. Takže rostlinu prohlédněte, zda nejeví známky napadení škůdci (článek již brzy) a nechte ji na chvíli stranou od ostatních květin. Vydržte týden až deset dnů a poté květinu umístěte k ostatním rostlinám (pakliže je to váš záměr).

Přesazení

Vždy novou rostlinu přesazuji. Tolikrát jsem byla v různých hobby marketech nebo obchodech (v zahradnictví zřídka) svědkem toho, jak rostliny stály ve vodě, a po pár dnech, kdy jsem se vracela (jsem v takových obchodech docela často), byly ty květiny, které jsem měla vyhlédlé, viditelně přelité.

Takže logicky chci vědět, jak to vypadá "pod povrchem". Zda nehnijou kořeny, jak je na tom substrát, apod. Obvykle při přesazování zjišťuji, že jsou kořeny hodně přemokřené, takže rostlinu zbavím promočeného substrátu, očistím kořeny, chvíli je nechám na vzduchu, a poté rostlinu přesadím do nového substrátu, který den až dva nezaliju.

Umístění

Každá rostlina potřebuje svoje skvělé stanoviště, aby se jí dařilo, takže pokud jste se nevěnovali prvnímu kroku, zjistěte si, jaké má rostlina nároky na teplotu a světlo a najděte jí vhodné umístění u vás doma. Samozřejmě ještě lepší je koupit si květinu, o které již víte, co potřebuje a zda si můžete dovolit mít ji u vás doma, ve vašich podmínkách.

Opadání

Po přesazení a umístění se rostlina začne aklimatizovat. Což poznáte buď podle toho, že se změní barva listů, anebo, a to především, opadá pár listů, obvykle těch spodních. Je to přirozená reakce rostliny na šok prodělaný z přemístěný z dostatečně osvětleného prostoru zahradnictví do domova, kde je světla mnohem méně. Takže se toho vůbec nebojte. Jakmile se rostlina aklimatizuje na prostředí u vás doma, začne růst.

A pokud vás zajímá, jaké rozdíly panují mezi zahradnictvím a vaší domácností, tento článek vám to poví. (odkaz)

Přihnojení

Vzhledem k tomu, že jste rostlinu přesadili, nebude potřeba ji hnojit minimálně měsíc, substráty jsou již obohaceny o živiny. Já osobně mé rostliny nehnojím vůbec, a tady se dozvíte proč. (odkaz)


0 komentářů:

Okomentovat