úterý 14. ledna 2020

BASICS 101: Pokojovky v zimě

Ačkoliv jsou pokojovky v teple a bezpečí prostoru bytu nebo domu, pořád jde o živočichy (ano, pro mě je rostlina živočich) z přírody, které během zimy prochází určitými změnami. Suchý vzduch, změna teploty, méně světla, to všechno jsou faktory, které všechny rostliny významně ovlivňují.

Jak dát rostlinám tu nejlepší péči, aby zimu přečkaly v klidu?


Upravte rozvrh zalévání

V zimě mají rostliny mnohem méně světla, ze kterého mohou být živy, a jelikož je nám známá rovnice "hodně světla = hodně vody", v zimě rostliny tolik zalévat nepotřebují. I přesto, že kvůli vnitřnímu vytápění je vzduch sušší a půda vysychá trochu rychleji. Některé pokojovky se dokonce odeberou do fáze odpočinku, kdy téměř vůbec nerostou, nebo naprosto minimálně (např. pokojová růže, ta ale potřebuje zimovat, to je na jiný článek), tudíž nepotřebují ani tolik vody.

Proto opusťte svůj pravidelný rozvrh a rostliny sledujte. Žíznivou rostlinu poznáte samozřejmě buď podle substrátu, listů a dokonce i podle její hmotnosti! :)


Hlídejte teplotu

V zimě je důležité rostliny držet dál od ledových oken a horkého topení. Já mám své pokojovky na parapetu nad topením a snáší to dobře. Jediné co hlídám, jsou listy. Jakmile nějaké listy nebo i kořeny orchidejí přesahují přes parapet, jsou přímo vystavené horku z topení. Někdo dává na topení ručníky, někdo může používat i propriety k usměrňování sálajícího tepla směrem od rostlin.


Občas otočte květináč

Pojovoky jsou už tak obrány o plný zdroj světla, díky oknům, žaluziím a závěsům se k nim nedostane tolik světla jako v přírodě, a v zimě mají světla ještě méně. Takže jakmile vykoukne slunce, mějte rostliny umístěné tak, aby na ně aspoň dvě hodinky svítilo a občas otočte ovětináč, aby se světlo dostalo i na tu stranu květiny, která je odvrácená od světla směrem do místnosti.


Nehnojte.

Nechte v zimě rostliny na dietě. V době odpočinku nepotřebují doplňovat minerály a další látky, stačí jim voda a dostatek světla. Jakmile se začnou na jaře probouzet, tehdy začněte hnojit. Výjimkou jsou orchideje, tam je diskutabilní, zda je hnojit v zimě. Nicméně jde o rostliny z tropického pralesa, kde jsou jiné podmínky. Já se řídím pravidlem, že pokud orchidej nasazuje na květ nebo už kvete, dávka hnojiva ji neuškodí. Pokud ovšem orchidej odpočívá, netvoří nové listy, ani výhony a ani květy, nechte ji odpočívat a jen zalévejte.

Jestliže rostlina v zimě tvoří nové listy a neodpočívá, přihnojte ji poloviční dávkou hnojiva.


Nechte je opadat

V důsledku nedostatku světla se rostliny zbavují listů, to je normální. Pokud vám tedy z květin více padají listy, není třeba se znepokojovat, jde o normální proces. Před začátkem jara rostlinám prospěje sestřižení, aby rostly silnější a byly bohatší a krásnější. Taková Poinsettie to vyloženě potřebuje.


Žádné přesazování

Nikomu se nelíbí, když se mu někdo hrabe v baráku uprostřed zimy, kdy je člověk unavený, věčně ospalý a z nedostatku sluníčka bledy a podrážděný. Tak nechte i rostliny na pokoji. Odpočívají, sbírají síly na jaro, takže jim dejte pokoj. Všechnu tuhle pěknou práci zahrnující hrabání se v hlíně, čištění kořenů a výběr nového, pěknějšího květináče, si nechte na jaro. (Ale květináče můžete vybírat už teď. :) )

Výjimku tvoří pouze uhnívající kořeny. Tady je na místě rostlinu přesadit do suchého substrátu a pár dní ji nezalévat.


Pokud je to třeba, zimujte.

Některé květiny vyžadují zimování, v podmínkách našich bytů by se jim moc nedařilo. Jde o některé druhy kaktusů, pokojové růže musí do chladu, jinak by to nepěkně odnesly a na jaře by vypadaly příšerně. Zjistěte si, které pokojovky je lepší strčit třeba do sklepa a dopřejte jim odpočinek v chladu.


Větrejte opatrně.

Jestli máte květiny v těsné blízkosti oken, což zřejmě máte, tak je při větrání chraňte před průvanem. Na tu chvíli je někam přemístěte. Prochladlá orchidej nebo vánoční hvězda, to je peklo. Mám ale vyzkoušeno, že africkým fialkám průvan nevadí, aspoň u mě ne. Nejméně bylo venku kolem minus dvou, a i přes opakované větrání vypadají dobře a nezareagovaly negativně.


Rosení je fajn.

Možná si říkáte, že rosit rostliny v zimě je nesmysl. Ale rozhodně to neudělá tolik škody, jako když v létě rosíte květiny, někde v nějakém poupěti nebo "srdci" květiny zůstane voda, a v kombinaci s např. teplým a vlhkým počasím to nedělá dobrotu. Samozřejmě v našich podmínkách, kdy málo prší a vlhkost vzduchu není velká, toto riziko hrozí minimálně, ale je dobré to mít na paměti. Takže pokud máte rostliny někde v blízkosti topení, klidně občas roste. Takový banánovník to uvítá a orchideje občas taky. :)

0 komentářů:

Okomentovat