středa 27. listopadu 2019

Když příroda spí: jaký vliv to má na pokojovky?

S podzimem přichází útlum v růstu rostlin. Stromy a keře se zbavují listí, aby je neunavovaly v mizerných zimních podmínkách, plody jsou pryč, květy jsou pryč... Jak se v tomto období starat o pokojovky, jaký je rozdíl mezi letní a zimní péčí? Pár zásad tady uvedu.




Za prvé: Nižší zálivka

S příchodem kratších dnů přichází také méně světla pro rostliny. Všechna zeleň žije z fotosyntézy, ke které je potřeba sluníčko a hodně světla. Čím více světla, tím vyšší spotřeba vody kořeny. Na podzim je světla méně, čili klesá i spotřeba vody, takže si můžete všimnout, že rostliny, které jste zalévali pomalu každých pár dnů, najednou zalijete jednou za deset dní. Je nutné být s vodou opatrní, jinak svoje rostliny vystavujete riziku uhnívání kořenů a následnému úhynu. Takže věnujte více pozornosti znakům, že rostlina je dostatečně zalitá, nebo naopak vodu potřebuje.


Za druhé: Pomalejší růst

V zimě rostliny nerostou nebo mnohem, mnohem pomaleji. Není totiž důvod. Je období odpočinku, nabírání sil na jaro a množení. Např. můj banánovník má v létě přírůsty v podobě jednoho listu za týden, teď v zimě je to jeden list za měsíc. S čímž souvisí i výše uvedená snížená spotřeba vody.


Za třetí: Málo živin

V období odpočinku rostlina nepotřebuje živiny. Kdo spí zimním spánkem, nejí. Málo světla znamená málo potravy pro rostlinu, proto zeleň odpočívá. Rostlina je živa ze světla. Proto se také v zimě nehnojí. Není to potřeba, když není aktivní růst. V zimě proto nehnojte. Ani mimo zimu nemusíte hnojit, stačí si přečíst tento článek (klikněte pro otevření).


Za čtvrté: Péče o kořeny

Tady mám na mysli přesazování. Jestliže potřebujete rostlinu přesadit jen z důvodu hezčího květináče, klidně ji přesaďte. Ale nepřesazujte rostlinu do květináče většího, a neměňte substrát za čerstvý. Tyto zásahy si nechte na jaro, až rostlina nabude na síle.



Jaké je tedy shrnutí zimní péče o pokojovky? Zálivku jim dopřejte až tehdy, když ji potřebují, rostliny nehnojte, neunavujte je zbytečným přesazováním do větších květináčů, starejte se o ně hezky a těšte se, až se jim na jaře trochu rozveselí barvy. :)

0 komentářů:

Okomentovat