sobota 23. listopadu 2019

10 doporučení pro prosperující pokojovky (část I.)

Kdo se stará o květiny, ví, jak úžasní tvorové to jsou. Jak je známo, dokážou reagovat na emoce člověka, pohybují se v závislosti na světle, mají své obranné mechanismy, pomáhají nám s ovzduším... Takže tady chci shrnout rychlé, milé malé tipy. Může jít o drobnosti, které ale umí hrát důležitou roli. Znáte je všechny?





  1. Přelévání. Rostliny nehynou kvůli nedostatku vody, nebo kvůli nulovému hnojení, nebo kvůli průvanu. Ale kvůli nadbytku vody v nevyhovujících podmínkách. Nedržte se slepě "zalévacího rozvrhu". Když se věnujete svým pokojovkám, otestujte, zda skutečně potřebují zalít. Zkuste substrát, časem vám "vleze do oka" i to, jak vypadají listy u pokojovky, která potřebuje zalít. Jedna je při žízni svěsí dolů, druhá je má zase tenčí, pokud vodu uchovává v listech. Jiná zase změní odstín zelené barvy. Všechny tyhle věci se naučíte, když budete svoje pokojovky sledovat. A nemusíte u nich sedět 24/7. Pro začátek vám stačí vybrat si jeden ze způsobů, které shrnuji v tomto článku (klikněte pro otevření).
  2. Nepřehánějte to s hnojením. Jak jsem již psala v tomto článku (klikněte pro otevření), hnojiva jsou něco jako sladkosti. Nejsou potřeba. Potěší, ale rostlina je nepotřebuje. Nebo ještě lépe, je to něco jako doplněk stravy. Rostlina je živa ze světla, ne z vitaminů. Navíc, jestli často hnojíte, usazuje se v substrátu, což může vyústit ve spálení kořenů, které se poté projeví hnědými špičkami listů. A jestli přece jen hnojit chcete, tak použijte poloviční množství uvedeného dávkování (zabráníte tím výše uvedeným negativním vlivům na rostlinu) a hnojte jen v období aktivního růstu. V zimě nehnojte vůbec. 
  3. Nespěchejte s přesazením. Rostliny mají rády jakousi menší stísněnost. A navíc, pokud je v příliš velkém květináči, prodlužuje se i doba schnutí substrátu, rostlina takové množství vody není schopna využít, takže pokud je i mimo světlo, může docházet k uhnívání kořenů. Jestli nevíte, jak velký květináč pro rostlinu pořídit, držte se následujícího: vložte větší květináč do toho původního. Jste schopní strčit dovnitř mezi ty dva květináče prst? Pak máte velikost akorát. 
  4. Kvalita vody hraje roli. Zalévejte vodou bez chloru, bez změkčovače vody (spálí kořeny), ideální je dešťovka. Kdo dešťovku nemá, aspoň vodu převaří a zalévá převařenou vodou. A zalévejte vodou o pokojové teplotě. Z nebe taky neprší ledová voda. Rostlinám to nevyhovuje, zvláště fialky jsou na to citlivé
  5. Nebojte se radikálního prostřihávání. Lidé se bojí rostliny pořádně prostříhat, přitom není důvod. Svědčí jim to, a jestli mají nějaké potíže, dokonce jim to uleví. Navíc vypadají lépe. Když se prostříhává pravidelně, zkracují se jen krátké části rostliny. Taková rostlina potom roste rychleji a je bohatší. Když se s průstřihem čeká příliš dlouho, musí se zkrátit podstatně delší část "porostu" a růst pak trvá déle. Takže, nebojte se stříhat. 


Ve druhém díle se podíváme třeba na správné umístění rostliny, a také proč je lepší svoje pokojovky nikomu nesvěřovat, a to ani po dobu naší nepřítomnosti.

0 komentářů:

Okomentovat