úterý 19. listopadu 2019

Kytička, kterou zvládne každý!

Africké fialky jsou krásnými slečnami rostlinného světa. Jsou nenáročné, oplývají různými barvami i velikostmi, a protože kvetou celoročně, ani na podzim nebude v domě pošmourno.

Fialek doma pár mám, vesměs jde o odstíny růžové, a moc ráda bych si doplnila sbírku aspoň dvěma dalšími pěknými barvami. Jaké jsou zásady pro spokojený život fialek?



Fialky jsou jednoduché na pěstování, jen, jako každá rostlina, vyžadují, aby je člověk znal. Mají rády hodně světla, ale ne přímé sluneční záření, které jim rychle spálí listy. Moje fialky si hoví na oknech jihovýchodních, jižním okně i na severozápadním. A musím říct, že nekrásnější fialky jsou právě ty, které jsou na okně jihovýchodním. Tam jsem umístila fialku, která byla několik let na východním parapetu a nikdy nekvetla. Nikdy. V kombinaci se špatnou péčí to ani nebylo možné. Navíc ji stínila sousední diefenbachie. Po přesunutí na parapet směrem na jihovýchod, přesazení z naprosto promáčeného substrátu a menšímu odlehčení kořenům, po půl roce konečně vykvetla. Je ve výborné kondici, má krásnou hlavičku květů a dělá prostě radost. :)

Listy spálené od sluníčka


Takže fialky snesou jakékoliv stanoviště, kde je světlo, ale nejkrásnější budou mimo přímé slunce. Mnohdy mají majitelé fialek trable s jejich kvetením. Fialky nevykvetou z jediného důvodu - nedostatku světla. Jakmile nemají dost světla, nevykvetou.



Co se týče přesazování, nejspokojenější budou v menším květináči. Tyhle krásky nepotřebují přesazovat do většího květináče. Budou spokojené ve stejně velkém květináči, často v téže velikosti, v jakém jste ji zakoupili.


Tahle fialka je o mnoho větší, než ty na fotkách výše, ale je v květináči
stejné velikosti. A jak krásně kvete.


Nezapomeňte odstraňovat spodní listy, které postupně žloutnou a odumírají. Tímto odstraňováním se může stát, že na fialce budete mít najednou dlouhý "krk". V tom případě rostlinu přesaďte tak, aby byla trochu hlouběji v květináči, nechcete mít přeci místo fialky palmu.

Mezi lidmi též panuje přesvědčení, že fialky se nesmí rosit, jelikož jejich listy pokryté chloupky na sobě vodu nesnesou. Na to vám odpovím takto: na fialku v přírodě taky prší, a nic se jí nestane. Jediné, čeho je potřeba se vyvarovat, je studená voda, která může ublížit, a taktéž voda nesmí zůstat v srdíčku mezi listy.

Zalévám je tehdy, když je substrát trochu suchý, ale ne přeschlý. Hnojím tak jednou měsíčně, v zimě nehnojím vůbec.


Máte doma tyhle africké krasavice?

0 komentářů:

Okomentovat