čtvrtek 28. listopadu 2019

10 doporučení pro prosperující pokojovky (část II.)

V minulém díle jsme probrali problematiku zálivky, hnojení i pravidelného prostřihávání. Dnes se podíváme na zbylých pět rad, které můžou zlepšit život váš i vaší zeleně. Tak rovnou do toho! :)





  1. Žádné přímé slunce. Je jen velmi málo, opravdu málo rostlin, které profitují ze žáru přímých slunečních paprsků (např. některé druhy kaktusů, juka...). Jinak vesměs přímé slunce ubližuje, rostliny spálí. Nepřímé, jasné světlo je správně, slunce ne. Třeba Dracény nebo Diefenbachie přímé slunce nesnáší. 
  2. Prozkoumejte umístění. Jestliže postavíte dvě stejné rostliny, např. fialky, každou na jiné stanoviště, zalévat je budete odlišně. Jedna totiž může být v polostínu, kde je chladno, druhá na jižním parapetu s dostatkem světla. Jednu budete zalévat častěji než tu druhou. Z čehož plyne, jako u mnoha jiných případů, že zalévací rozvrh neexistuje. Musíte být empatičtí. 
  3. Kontrolujte rostlinu při každém zalití. Podívejte se, v jakém stavu má listy, zda listy nepálí slunce, zda není napadena parazity, plísněmi, u orchidejí zase omrkněte kořeny, jestli neuhnívají, v jakém stavu je substrát. Je lepší mít přehled, než se potom pokoušet zachraňovat chřadnoucí rostlinu. 
  4. Mějte každou rostlinu zabezpečenou. Nikdy nepodléhejte pocitu, že rostliny jsou bezpečné. Mnoho z nich je jedovatých, může způsobit alergie... Vánoční hvězda je nebezpečná, stejně tak Diefenbachie, Sansevieria (Tchýnin jazyk), Anturie, kaktusy zase píchají... Jestli máte doma děti nebo zvířata, dbejte na jejich bezpečnost. 
  5. Buďte velmi obezřetní při výběru vaší zelené chůvy. Když jedete někam na delší dobu. Věřte mi, že když jedete na týden, vaše rostliny nepotřebují, aby se o ně někdo staral. Ani deset, ani čtrnáct dnů. Když dodržíte správné zásady (o kterých napíšu brzy). Většinou se totiž stává, že vaše zelená chůva se tak moc dobře stará o ty vaše květiny, až je zahubí. Protože je bude poctivě zalévat, zalévat a zalévat. Až je přelije. Takže to bude sice myslet dobře, ale nemusí se podařit rostliny udržet v přijatelném stavu. Takže si to dobře rozmyslete a když už chcete péči někomu svěřit, tak jen tomu, komu důvěřujete a víte, že se vám o ně postará takovým způsobem, aby jim neublížil.

Tolik k mé desítce tipů pro spokojenější zeleň. Ať vám rostou! :)

0 komentářů:

Okomentovat