neděle 1. prosince 2019

Schlumbergera: Brazilské krásky s malými rozdíly

Schlumbergery. Známé Vánoční anebo tzv. "Thanksgiving" kaktusy. Odkud jsou? V jakém prostředí žijí? A proč kvetou právě v období Vánoc a některé dřív? Tenhle článek vám všechno ujasní. :)




Schlumbergera truncata

Neboli také "Thanksgiving cactus". Roste v Brazílii, v horských oblastech Oregonu. V přírodě kvete v květnu, kdy začíná brazilská zima. Brazilci jej nazývají též Flor-de-Maio, což v překladu znamená květnová květina. Na rozdíl od Brazílie ležící na jižní polokouli, u nás, na severní polokouli, tento kaktus kvete o šest měsíců později, koncem října a v listopadu. Tedy pro Američany v období Díkůvzdání. Odtud také název "Thanksgiving cactus". Tyto rostliny nesou jméno po Francouzi Fredericovi Schlumbergerovi. Původně se kaktus jmenoval Epiphyllum truncata, poté byl změněn na název Zygocactus, který ještě můžete na štítcích najít. Začátkem 50. let byl kaktus přejmenován na Schlumbergera truncata.

Kaktus truncata je hodně hybridizován, aby byl pestřejší co do barev. Má špičaté stonky, jak můžete vidět na fotkách, proto se mu také říká "krabí kaktus". Ten mám doma i já.

V přírodě

Ve svém přirozeném prostředí žije v džungli jako epifyt na stromech a útesech. Květy jsou červené nebo oranžové, aby přilákaly kolibříky, kteří jsou jejich opylovači. 


V pokoji

Tyto kaktusy jsou nenáročné na péči. Jako všechny rostliny nesnese přímé slunce (pokud na něj svítí přímé slunce, můžou se jeho stonky zbarvovat do červena). Substrát může být obyčejný pro pokojovky nebo i pro kaktusy, důležité je, aby půda byla dobře propustná; i když žije v džungli, stále jde o druh kaktusu, který nesnese stání ve vodě. Roste stejným způsobem jako orchideje, takže má podobné nároky na péči. A jelikož mají rádi vzdušnou vlhkost, prospěje jim rosení nebo stání na misce s oblázky. 

Panuje přesvědčení, že s kaktusem se nemá moc hýbat, protože je citlivý na změny a mohl by přijít o poupata. Na to má vliv pouze přesun na úplně jiné stanoviště, kdy se změní teplota nebo intenzita světla. Pokud zůstane na stejném stanovišti, jen jej budete pravidelně otáčet, žádný šok neutrpí, ba naopak, bude mít květy ze všech stran. Určitě máte zkušenost s tím, že když kaktus nasadí poupata, objeví se jen na jedné straně. Pár týdnů před vánoci mu prospěje, když snížíte teplotu v místnosti, stále rosíte, ale už nezaléváte

Výsledek obrázku pro schlumbergera truncata
Schlumbergera truncata ("thanksgiving cactus")


Schlumbergera Buckleyi

Tady jde o ten slavný vánoční kaktus. Kvetou pouze barvou, kterou vidíte níže na fotce a ve srovnání s truncatou, která má špičaté listy, má buckleyi listy oblejší. 

Schlumbergea x buckleyi, pravý vánoční kaktus. Zdroj foto: pinimg.com

Vesměs v zahradnictví nebo v květinářství najdete rostliny se štítkem "Vánoční kaktus". Nicméně pravý vánoční kaktus není tak snadno dostupný, je ho málo, takže i přesto, že jste si koupili "vánoční kaktus", s největší pravděpodobností doma máte kaktus Schlumbergea truncata, tedy " Thanksgiving cactus". 

Navíc, pravý vánoční kaktus roste tak, že jeho stonky i květy visí dolů, kdežto u truncaty je rostlina vzpřímenější. Doba květu pravého vánočního kaktusu je v období od konce listopadu až do února.

0 komentářů:

Okomentovat