středa 1. ledna 2020

Jak rostliny zlepšují kvalitu vzduchu?

Myslím, že neexistuje domov, ve kterém by nebyly vidět zelené listy vykukující z květináče. Rostliny v našich životech představují způsob, jakým udělat prostředí, ve kterém žijeme, útulnější. Jsou především dekoracemi. Ale už jste někdy přemýšleli nad tím, jak moc pro nás tihle němí tvorové dělají?

Toto je první článek roku 2020, v nové kategorii "Rostliny a lidé". Už jsem se párkrát zmínila, že miluji problematiku vztahu rostlin a lidí, takže bych tady ráda publikovala články věnující se tomuto tématu.

foto:jooinn.com

A především, mějte úspěšný start roku 2020! :)



A nyní již dnešní článek:

O kolik kvalitnější dýcháme vzduch ráno po probuzení, pokud máme nějakou rostlinu v ložnici? Chci vám teď ukázat, jak rostliny pracují na tom, že se nám dýchá o trochu lépe.

Jak rostliny čistí vzduch?

Všichni známe základní rostlinný proces zajišťující jim přežití - fotosyntézu. Rostlina vstřebává oxid uhličitý a přijímá světlo, což zajišťuje rostlině živiny v podobě sacharidů. Při tomto procesu vzniká jako vedlejší produkt kyslík. Ten rostlina vylučuje právě v nočních hodinách, a ten my poté dýcháme. 

Bez ohledu na to, jak pokročilý může být systém filtrace vzduchu v místnosti, žádný z nich nemá schopnost vytvářet kyslík, který je životně důležitým prvkem pro čistý a zdravý vzduch. A s tím nám pomáhá právě zeleň. Ať už venku, nebo u nás doma. 

Ideálními rostlinami do interiéru jsou ty, které fotosyntetizují při slabším světle (tedy ty, které pochází z deštných pralesů, což jich pochází většina). Navíc rostliny kromě fungování procesu fotosyntézy produkují fytochemikálie, které se u nich přirozeně vyskytují a chrání je před hmyzem, nemocemi a mikroby coby jejich potenciálním ohrožením, z čehož můžeme získat benefity i my lidé, pokud jsme rostlinami obklopení.

Každá rostlina má proces fytoremediace, což je schopnost zmírňovat znečišťující látky v ovzduší, a to je ostatně také velmi dobrý důvod k tomu mít kolem sebe rostlin co nejvíc.

Odbornice Elizabeth Palermo tvrdí, že vědci studující kapacitu čištění pokojovými rostlinami zjistili, že rostliny kromě oxidu uhličitého do sebe vstřebávat také další plyny, včetně rozsáhlého seznamu těkavých organických sloučenin (tzv. VOC). Jako jsou např. beznen (plasty, tkaniny, pesticidy, cigaretový kouř), formaldehyd (najdeme jej v některé kosmetice, mycích prostředích, změkčovačích, čističích koberců)... To jsou příklady běžných vnitřních VOC, které rostliny pomáhají eliminovat.

Pokojové rostliny urychlují proces transpirace (výdej vody povrchem rostliny), při kterém jsou výše zmíněné fytochemikálie vylučovány, stejně jako vodní páry, tak, aby se vytvořil proud vzduchu. Při transpiraci rostliny cirkulují vzduch a mohou vtáhnout ze vzduchu toxiny do svých listů a kořenů. Taktéž studie provedená organizací NASA zjistila, že vzduch v interiérech plných rostlin obsahuje o 50-60% méně plísní a bakterií.  

Tak se rozhlédněte. Máte kolem sebe dost květin? :) Podívejte se sem (odkaz), tady totiž najdete ty nejlepší rostliny na čištění vzduchu dle organizace NASA.

0 komentářů:

Okomentovat