středa 22. ledna 2020

Rostliny čistící vzduch podle NASA

V minulém článku (odkaz) jsem vám vysvětlila, jak umí rostliny čistit vzduch, jaké výhody má tato jejich schopnost pro nás a jak umí využívat škodlivé látky z ovzduší ke svému růstu. V dnešním článku vám chci představit ty nejlepší rostliny na čištění vzduchu. A to podle výzkumné organizace NASA.

Ta uskutečnila studii zabývající se právě rostlinami coby skutečnými pomocníky v boji se znečištěným vzduchem. Dokonce dokázali stanovit, jaké jednotlivé škodlivé látky dokáže která rostlina z jejich studie nejlépe eliminovat. 

Nejdříve krátce shrnu, v čem můžeme najít jednotlivé chemické látky, které rostliny z výzkumu NASA dokážou eliminovat. 


Trichlorethylen: průmyslové rozpouštědlo, jde o nebezpečnou látku, které je bohužel ve vzduchu hodně.
Formaldehyd: v papírových utěrkách; karcinogenní; využívaný k výrobě umělých hnojiv, papíru, překližek, pěnových izolací.
Benzen: v plastech, pesticidech, může se vyskytovat i v tabákovém kouři, výfukových plynech, k výrobě výbušnin, kompaktních disků, kosmetiky.
Xylen: v syntetických materiálech, výfukových plynech, tabákovém kouři.
Amoniak: V čističích skla, čistících prostředcích obecně, v umělých hnojivech.


Tenhle chemický koktejl každý den dýcháme, přichází s nimi do styku i naše kůže. A s tímhle chemickým koktejlem si dokážou rostliny poradit. Takže teď už k hlavnímu tématu článku, jaké rostliny dle NASA do sebe absorbují které chemikálie? Z rozsáhlého seznamu jsou vybrány ty nejznámější a nám dostupné.

***

Ledviník : Úžasná rostlina, nejpěstovanější druh kapradiny. Není náročný na péči, ale důležité je pro něj světlo. Potřebuje světlo, a hlavně v horkých dnech pravidelnou zálivku a hodně rosit, miluje to. Všechny druhy ledviníku dobře čistí vzduch.

Dokáže si poradit s formaldehydem a xylenem.

Výsledek obrázku pro ledviník


Zelenec: Rostlina ozdobná listem, vhodná i pro začátečníky. Vděčná a nenáročná. 

Čistí vzduch od formaldehydu a xylenu.

Výsledek obrázku pro zelenec

***

Palma horská (Chamaedorea): Nenáročná, mrazuvzdorná rostlina. 

Absorbuje formaldehyd a xylen.

Výsledek obrázku pro palma horská

***


Malolistý fikus (Ficus benjamina): Nenáročný, známý i pro možnost jej pěstovat jako bonsaj. 

Pomůže nám s formaldehydem a xylenem.

Výsledek obrázku pro fikus benjamin

***

Anthurium (toulitka): Kvetoucí rostlina, kterou zná snad každý. 

V ovzduší nás zbaví formaldehydu, xylenu a amoniaku.

Výsledek obrázku pro toulitka

***

Gerbera jamesonii: Která žena kdy nedostala krásnou gerberu? Takový dárek umí být i užitečný, protože z ovzduší, ve kterém pobývá, vytahuje formalehyd, xylen a trichlorethylen. Takže dámy, vykašlete se na růže a chtějte k letošnímu Valentýnu kytici gerber! :)

Výsledek obrázku pro gerbera jamesonii

***

Dračinec vonný: I oblíbený dračinec s krásnými listy dokáže čistit vzduch od chemikálií zmiňovanými NASA. Jde o formaldehyd, trichlorethylen a benzen.

Vesměs všechny druhy dracén si umí s těmito chemikáliemi poradit.

Výsledek obrázku pro dračinec vonný

***

Břečťan: Popínavý břečťan se umí vypořádat se všemi výše uvedenými chemikáliemi kromě amoniaku. Kdo jím má obrostlý dům? 

Výsledek obrázku pro břečtan

***
Sanseiveria: Známý Tchýnin jazyk, krásná rostlina, kterou chci do své sbírky pokojovek. Vedle známé Monstery velmi oblíbená. 

Stejně jako břečťan i tahle rostlina absorbuje všechny chemikálie kromě amoniaku.

Výsledek obrázku pro tchýnin jazyk


***

Lopatkovec: Kdo by neznal bílé květy této elegantní pokojovky. Kvete od jara do podzimu a potřebuje opravdu hodně světla. 

Čistí vzduch od všech chemikálií z výše uvedeného seznamu.

Výsledek obrázku pro lopatkovec

***

Seznam organizace NASA skýtá více rostlin, které nejlépe čistí vzduch, já vybrala takové, které jsou nám dostupné a dají se pěstovat v našich podmínkách. 

Někomu se možná může zdát absurdní dělit rostliny dle toho, jaké chemikálie dokážou pohlcovat, jelikož všechny rostliny jednoduše ony chemikálie dokážou absorbovat, ať už jsou jakékoli.

Na internetu najdete spoustu seznamů rostlin, které nejlépe čistí vzduch, od Aloe Vera až po různé kaktusy. Já jsem chtěla zmínit konkrétně ty, které se týkají dané studie o čištění vzduchu rostlinami. 

Někdo dokonce tvrdí, že pokud má rostlina dostat chemikálie přímo do svých kořenů, aby čištění vzduchu mělo smysl, doporučuje se pěstovat rostliny ne v substrátu, ale buďto za pomoci hydroponie nebo je pěstovat ve speciálních květináčích, které vyrábí různé firmy v zahraničí specializující se právě na problematiku čištění rostlin vzduchem. Co je na tom pravdy, nemám tušení, do rostlin nikdo nevidí. 

Určitě máte doma minimálně jednu z rostlin v dnešním článku, a pokud ne, pospíchejte do zahradnictví a začněte se jimi obklopovat. :) 

0 komentářů:

Okomentovat