sobota 25. ledna 2020

Rostliny a lidská psychika

Kam zamíříte, když máte všeho plné plné zuby? Když chcete pryč od ruchu? Na chatu? Do přírody? Pak se není čemu divit. Má to svůj dobrý důvod.

Již odnepaměti lidé využívají rostliny k léčebným účelům. Že byliny a stovky různých druhů rostlin mají na zdraví blahodárný vliv, je známo. Je ale důležité také zmínit, jak působí rostliny na lidskou psychiku. Jak dokáží zklidňovat. Uvolňovat. 

Rostliny byly a budou mou oázou klidu, do které se ponořím vždy, když je mi úzko. Jsou tichými společníky, kteří dokážou vnímat lidské emoce (více o této kontroverzní problematice se brzy dozvíte v dalších článcích), ulevovat od stresu. Když jsem prožívala nejhorší období, kdy jsem byla v rizikovém těhotenství s nemocným partnerem, měla jsem pocit, že stresové hormony a adrenalin, kterých mi v těle koluje zřejmě nějak moc, ovlivní negativně mého vyvíjejícího se syna. Tak jsem se začala svým pokojovkám věnovat víc. Když to šlo, byla jsem schopná si je prohlížet i dvě hodiny, dotýkat se listů, pozorovat barvy, tak dlouho, dokud to moje hlava, moje psychika potřebovala.

Je jedno, jestli jde člověk do lesa, kde sedí a dívá se na koruny stromů. Je jedno, jestli se hrabe na své zahrádce v hlíně. A je jedno, zda sedí doma u parapetu a se zálibou si prohlíží svou sbírku rostlin. Každý umí a dokáže využít výhody samotné přírody po svém.

Tak se pojďte podívat, jak obrovský vliv má na člověka příroda. Jak léčí rostlinná terapie.

Jaké rostliny přináší fyzické benefity?

Především čistí vzduch, který dýcháme. Vědci identifikovali přes 300 toxinů ve vzduchu uvnitř budov. Jde o tzv. těkavé organické sloučeniny, které rostliny pomáhají odstraňovat. Např. beznen nebo xylen. Podle provedených studií dokážou rostliny tyto látky odstranit během 24 hodin. 

Stejně tak venkovní rostliny redukují znečištění ovzduší a zeleň obecně zklidňuje oči a mysl. Dejte si na plochu vašeho počítače tapetu s motivem zelené přírody, i tohle málo potěší vaše oči!

A za úžasný mi přijde fakt, který byl již mnohokrát potvrzen, a sice že nečistoty z ovzduší pomáhá odstraňovat nejen rostlina samotná, ale také mikroorganismy ze substrátu a půdy, ve kterém rostliny žijí.

V úvodu článku jsem zmiňovala zahrádkáře. S tím souvisí i podporování fyzické aktivity. Zahradničení je zábavná varianta fyzické aktivity, které se člověk navíc věnuje na vzduchu a na slunci. Stejně tak rostliny podporují i příjem zdravých potravin (ahoj, vegetariáni, vegani, frutariáni, a nejen vy! :) ) 

A samozřejmě nejpodstatnějším fyzickým vlivem na člověka je to, že snižují riziko nemocí. Studie univerzity ve Washingtonu přišla se závěrem, že přítomnost rostlin snižuje množení prachu o 20% a zvyšuje zdraví prospěšnou vlhkost vzduchu. 


A jaké psychologické benefity člověk od rostlin čerpá?


Zeleň zlepšuje náladu. 

Studie z nemocnic v San Franciscu ukazuje, že 79 % pacientů se cítí více zrelaxovaní a jsou klidnější. 19 % z nich je zase více pozitivních a pětadvaceti procentům pacientů zeleň osvěžila mysl a cítili se silnější po čase stráveném v přilehlé zahradě nemocnice. 

Rostliny vyvolávají pozitivní emoce. Studie z roku 2005 ukazuje, že ženy, které dostaly květiny, se cítily více pozitivní další tři dny. Pacienti vyššího věku, tedy senioři, kteří dostali květiny, potvrdili lepší náladu a zlepšení epizodické paměti (tedy vzpomínky vázané k určité události a času).

Zeleň, a hlavně její opečovávání, zahradničení apod., mohou snižovat symptomy deprese. Činnosti související s přírodou produkují serotonin a dopamin, práce s hlínou je takřka uklidňující, no zkuste si to někdy! :) A velmi unikátní studie z roku 2007 objevila, že v substrátu se nachází bakterie Mycobacterium vaccae, která uvolňuje již zmiňovaný hormon serotonin, který zlepšuje náladu a snižuje deprese. Zmíněná bakterie byla poprvé izolována ve Velké Británii, kde ji vědci získali z kravského hnoje, a první testy, které prokázaly zvyšování hladiny serotoninu, byly provedeny na myších.


Úleva od stresu a úzkosti.

Sledování rostlin a květů, ať už doma nebo v přírodě, je klidná aktivita bez starostí, konfliktů a frustrace. Podporuje uvědomění si sebe samé a zbystřuje smysly. Když např. přičichnete ke sladkým květům magnólie, hladina stresového hormonu zvaného kortizol (který je mimochodem zodpovědný i za přibírání na váze) klesne. 

Studie v Journal of Physiological Anthropology sestávala z experimentu, kdy si vědci pozvali dvě skupiny lidí. Jedna skupina pracovala na počítači, druhá se věnovala přesazování rostlin, péči o ně, hrabali se v hlíně apod. Poté se skupiny vyměnily. Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří se věnovali přesazování, se cítili lépe a mnohem více zrelaxovaní, než ta skupina lidí, která pracovala na počítači. Člověku pomáhá snižovat psychický stres právě kontakt s rostlinami.

Stejně dobře si vedla i studie v Journal of Health Psychology, která srovnávala dvě nejoblíbenější činnosti: práci v zahradě a četbu knihy. Ze studie vyplynulo zjištění, že obě činnosti, jak zahradničení, tak četba knih snižují hladinu hormonu kortizolu, zeleň ale značně více než četba. 


Prodloužení pozornosti.

Čas strávený ve společnosti rostlin posiluje pozornost, tedy i koncentraci a učení. A když už jsme u těch studií, tak tady mám další, a sice z American Journal of Public Health. Ta zjistila, jak obrovský vliv má zeleň na děti s diagnózou ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou). Pokud se děti věnovaly pravidelně aktivitám v přírodě nebo měly možnost trávit čas pěstováním vlastních rostlin, jakož i ovoce a zeleniny, symptomy ADHD si snížily ve srovnání s dětmi, které trávily čas jinými aktivitami.


Zvýšení sebevědomí.

Když si děti dají "technologickou pauzu" a tráví čas v přírodě, zahradě nebo s květinami obecně, vyvolává to nadšení ze spojení s přírodou a světem okolo vůbec. Sebevědomí přichází s tím, jak se dítě o rostliny stará, vidí je růst. Vidí výsledky své práce. Že ty květiny rostou díky němu samotnému. Může sklízet plody, které vyrostly díky jeho starosti o květinu. Může vidět květy, které se otevřely právě díky jeho péči.

A tady přichází ty pocity úspěchu, aniž by na dítě tlačila společnost, a jakože dnešní společnost a doba vyvíjejí na děti opravdu obrovský tlak v souvislosti se studiem, uplatněním a sociálním statusem. Tyhle drobnosti, které mohou mnoha rodičům připadat banální, mají na děti velký vliv. Pocit úspěchu, výsledky vlastní snahy, důvěra ve vlastní schopnosti, to vše dává dětem důležité základy pro život. 


***

Možná vám celá koncepce možnosti rostlinné terapie může připadat směšná. Neužitečná nebo jako kolosální hloupost. Nicméně my lidé jsme úzce spjati s přírodou, a když se na chvíli zamyslíte, zjistíte, že opravdu je vám nejlépe v blízkosti rostlin. 

Na toto téma vznikla řada studií, které se tváří zvláštně; jejich část jste četli výše. Mně osobně rostliny velmi pomohly a stále pomáhají. A lásce k přírodě, k tomu, že právě v přírodě můžeme najít klid, a že má smysl se o ni starat a rozšiřovat rostlinný svět, byť jen u nás doma, vedu i svého malého syna. 

0 komentářů:

Okomentovat