pátek 8. března 2019

7 nejčastějších chyb v péči o rostliny

Kdo má rád rostliny, nebo je jimi posedlý jako já, považuje je skoro za členy rodiny. Jakmile vyroste nový list nebo se objeví nový květ u rostliny, u které je nutné dodržet striktní podmínky pro jeho růst, přivítáme je do s radostí. Nebo aspoň já. :)

U lidí, kteří se s rostlinami seznamují nebo je mají jen jako doplněk do bytu či domu, se může jednat o nervy drásající činnost spojenou s dotazem: "proč jí zase žloutnou listy?"


V rychlosti "načrtnu" seznam nejčastějších chyb, které se v péči najdou.

  1. Voda. Lidé mají pocit, že rostliny obecně potřebují hodně vody. Není to pravda.
  2. Světlo. Lidé mají pocit, že rostliny obecně potřebují ideálně přímé sluníčko. Není to pravda.
  3. Péče. Lidé mají pocit, že rostliny obecně potřebují neustálou péči a pozornost. Není to pravda.
  4. Sebevědomí: Lidé mají pocit, že snad musí být botaniky, aby se jejich rostlinám dařilo.
  5. Kořeny: Lidé na ně často zapomínají. Přitom jde o orgán vyživující rostlinu a je nutné jej udržovat v kondici.
  6. Přesuny. V rámci úpravy dekoru interiéru lidé často rostlinám mění stanoviště.
  7. Neznalost původního klimatu rostliny. 

Nyní si dovolím výše uvedené rozvést.


Voda.

Existuje velmi jednoduché pravidlo. Čím tlustší list, tím méně vody rostlina potřebuje. Sukulenty či kaktusy mají baculaté listy, kde mají vody dostatečnou zásobu, není tedy nutné je zalévat stejně často jako rostliny pocházející z tropů. Samozřejmostí je zjistit si informace o dané rostlině ve vztahu k zálivce. Což se mimochodem vztahuje k sedmému bodu.


Světlo.

Žádná rostlina nepotřebuje přímé slunce. A povím vám proč. Přímé sluníčko je pro listy i květy jednoduše příliš drsné. Pálí. Je vhodné akorát tak pro kaktusy či sukulenty. Rostliny budou nejspokojenější tam, kde mají hodně světla, ovšem bez přímého slunečního svitu. Pokud ovšem chcete nějaké to přímé sluníčko rostlině dopřát, nechte ji na slunci od ranních hodin do jedenácti, kdy slunce ještě tolik nepálí. Když jste na sluníčku vy, taky to dlouho nevydržíte, nemýlím-li se...




Péče.

Kolikrát slyším, jak lidé nemají čas se o ty rostliny starat tak si pořídí takové, které vydrží měsíc bez zálivky a možná i pět let bez přesazení či přihnojení. Přitom to není nutné. Rostlina není malé dítě, u kterého musíte být neustále a starat se o jeho komfort. Některé rostliny vám budou vděčné za téměř nulovou péči, to se týká např. i tolik oblíbených orchidejí Phalenopsis, ač se to nezdá. Ty jednou týdně zalijete a pokud nechcete, víc se o ně starat nemusíte. A to nemluvím o kaktusech a sukulentech.



Sebevědomí.

Nikdo z nás nemusí být botanikem, aby mohl mít krásné rostliny. Všichni si můžeme pěstovat svoje krásky, na které bude radost pohledět. Jen si stačí zjistit pár informací a ty dodržet. A pokud máte rostliny přece jen rádi a zajímá vás jejich způsob života, tak i takové informace vám změní pohled na rostliny.


Přesuny.

Časté přesuny rostlinám nesvědčí. Líbí se jim tam, kde mají stále stejné podmínky zajišťující jim růst. 


Kořeny. 

Jak jsem již zmiňovala. Zapomíná se na ně. A přitom jde o nejdůležitější část rostliny. Takže jednou za čas je opravdu fajn se kouknout dospod květináče, odstranit mrtvé kořeny a pokud již prorůstají ven, květinu přesadit do většího květináče.


Neznalost původu rostliny.

Jak vypadá prostředí, ve kterém daná rostlina žije v přírodě? Co slunce? Je schovaná ve stínu pralesa nebo na ni někde v poušti svítí sluníčko? Mění se její způsob růstu v každém ročním období? A v jakých podmínkách vyrůstala v zahradnictví, odkud jste si ji přivezli?



Všechny tyto faktory je nutné zohlednit. Rostlina je živý tvor, ne kus dekorace. Mají své procesy, stejně jako vše živé v přírodě, i ony se rodí a umírají, mají své nepřátele i požadavky. No řekněte, není svět rostlin jednoduše úchvatný?

0 komentářů:

Okomentovat