čtvrtek 21. března 2019

Botanická zahrada a skleník Fata Morgana

Do botanické zahrady jsem se chtěla podívat už dlouho. Ne do stálé expozice (která je přirozeně teď na jaře dost chabá jelikož spí; pokud tedy nepočítám kaktusy a sukulenty - a ty byly stejně zavřené kvůli technickým opravám), ale mířila jsem za orchidejemi. Už dva roky pravidelně vídám pozvánky do skleníku Fata Morgana podél silnic nebo v rádiu. A letos jsem si konečně udělala čas.



Na jarní návštěvu jen pro milovníky jara

Průchod botanickou zahradou bude nastíněn zřejmě velmi chabě. Jaro ještě není pořádně rozběhlé, takže většina rostlin stále spí. O sukulentech jsem se zmínila už v úvodu. Ovšem i přesto má zahrada své kouzlo a když vyrazíte šikovně hned na devátou hodinu dopoledne, tak si užijete i klid bez hromady lidí. (a bylo pro mě velkým překvapením, že lidé se o víkendu vydávají do botanické zahrady, a ne např. do zoo.)

Doporučuji přijít do zahrady na devátou, a pokud jdete na orchideje do Fata Morgany, tak určitě nejdříve navštivte skleník, a až poté si projděte zahradu. Protože pak se ve skleníku téměř nejde hnout a místo orchidejemi se "kocháte" desítkami objektivů fotoaparátů nadšených fotografů.

Co se celé zahrady týká, moc vám nemám co povídat. Je jaro, takže květy nejsou a zdejší rostliny se teprve probouzí. I když pár "vlaštovek" již bylo vidět. Rodiny s dětmi určitě ocení místní dřevěné piškvorky nebo můžou vyzkoušet svůj hudební um na dřevěných hudebních nástrojích. :)


Ráj v džungli orchidejí

Do skleníku jsem spěchala jako malé dítě. Máte dvě možnosti, jak se do něj dostat. Buď si projdete zahradu a vylezete východem do ulice Trojská, nebo půjdete severním vchodem ze směru z ulice K Pazderkám, chůzí v podstatě okopírujete celou zahradu a poté stále cestou dolů. Skleník je po pravé straně. Bílá střecha je nepřehlédnutelná. 

Hlavně nevyhazujte vstupenky, které si zakoupíte. Budete je ve skleníku ještě potřebovat. A stejně tak i v prodejním skleníku!

Po vstupu do skleníku před sebou uvidíte šatnu na věci a nějaké drobnosti či suvenýry ke koupi. Hlavní paráda ale přichází po průchodu turniketem. Ovane vás teplý a vlhký vzduch a už si můžete jen nerušeně prohlížet nádhernou expozici. Jedince naprosto posedlé orchidejemi možná nadchnou i odhalené kořeny, které rostou všemi směry, a to samozřejmě i vzhůru. A malá rada pro dámy: pakliže vaši muži neoplývají láskou ke květinám, asi je nechte raději doma. Je možné, že vás budou uhánět a spěchat, a vy nic z výstavy nebudete mít. :)




Barevné nekonečno

Mezi barevnými i zelenými skvosty si budete moct všimnout pestrobarevných kruhů zavěšených v prostoru. Krásných pestrobarevných kruhů! V nich najdete naaranžované orchideje různých barev. Tuto kreativní část výstavy má na svědomí mistryně ve floristice Klára Franc Vavříková, která kruh zvolila coby symbol nekonečna a koloběhu života. Její expozice je překrásná, milovníci barev si přijdou na své. Jde totiž opravdu o zářivé barvy, u kterých vás napadne, jak je možné, že zdánlivě nekombinovatelné ve finále vytvoří hezkou souhru.


Ve vodním světě

Kromě orchidejí různých barev, tvarů i velikostí, vás cestička pralesem zavede do akvária, kde máte možnost si prohlédnout život ryb pod vodou. Pro některé návštěvníky (zvláště pak ty menší) jde o příjemné rozptýlení, pakliže necítí ke zdejším elegantním květinám takovou náklonnost jako my ostatní. :)
Celá expozice rostlin působí nesmírně realisticky. Orchideje umístěné v prakticky svém přirozeném prostředí pralesa, šplhající se po větvích stromů a zahalené stínem okolních listů, hovící si ve vlhku. Atmosféru též dotváří nainstalované zvuky zvířat žijících v deštném pralese. 


Na nákup s předstihem!

Jakmile si projdete celý skleník a ocitnete se zase pod širým nebem a na čerstvém vzduchu, ukazatel vás zavede do malého prodejního skleníku, kde si můžete zakoupit orchideje a to i takové druhy a barvy, které v běžném obchodě neseženete. Je na místě se zmínit, že ke vstupu potřebujete vstupenku zakoupenou u vchodu do botanické zahrady! Připravte se na to, že jestli se dostanete k nákupu později, budete čekat ve frontě, prostor je totiž malý a přirozeně se tam lidé zdrží. Velkým plusem je přítomnost zkušených pěstitelů orchidejí, kteří vám zodpoví každou otázku. Já odešla domů s Phalaenopsis, v barvě, kterou ještě nemám. :)




Botanická zahrada je krásná (a v létě mnohem víc), ale skleník Fata Morgana je úžasným zážitkem pro všechny milovníky orchidejí. A i když orchideje nepatří zrovna mezi vaše hobby, onu krásu oceníte taky. Mimochodem, sice zde píšu o dominantě výstavy, kterými orchideje nepochybně jsou, ale v jejich společnosti najdete i jiné rostliny! :) Kromě toho probíhají na výstavě také workshopy. A pokud jste ještě nebyli ve "Fatě", tak si pospěšte, výstava končí 31.3.! Budete mít na co vzpomínat!



0 komentářů:

Okomentovat